Γενοκτονία Αρμενίων: Η αναφορά του Μπάιντεν στην «Κωνσταντινούπολη» και όχι στην «Istanbul»

Γενοκτονία Αρμενίων: Η αναφορά του Μπάιντεν στην «Κωνσταντινούπολη» και όχι στην «Istanbul»

Ο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στην Άγκυρα με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων – Τι αναφέρει στο κείμενο για την «Κωνσταντινούπολη»

biden-arthro
Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η οργή της Άγκυρας εκφράστηκε τόσο με δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Παρά τις αιτιάσεις περί μη ιστορικής και επιστημονικής βάσης, η ανάγνωση της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου δείχνει πόσο προσεκτικά είναι γραμμένη.

Μάλιστα, αναφέρεται στο πώς ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης» κάνοντας χρήσης της λέξης «Constantinople» και όχι «Istanbul».

const


Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση οφείλεται στο ότι η Κωνσταντινούπολη ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923, ενώ μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Ινστάμπουλ στις 28 Μαρτίου του 1930.




Ειδήσεις σήμερα:
Κλείσιμο

Survivor - Αλέξης Παππάς: Η επιστροφή στην Ελλάδα και ο «χαμός» στο αεροδρόμιο

Κορωνοϊός: 2.597 κρούσματα - 797 διασωληνωμένοι – 86 θάνατοι

Η απονομή του χρυσού στον Πετρούνια και η συγκίνησή του στο βάθρο (Βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης