Πρίγκιπας Φίλιππος: Εγκατέλειψε την Κέρκυρα μ' ένα πολεμικό πλοίο - Κοιμόταν σ΄ ένα καφάσι για πορτοκάλια

Πρίγκιπας Φίλιππος: Εγκατέλειψε την Κέρκυρα μ' ένα πολεμικό πλοίο - Κοιμόταν σ΄ ένα καφάσι για πορτοκάλια

Πώς έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο δούκας του Εδιμβούργου που έφυγε νωρίτερα την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών

prince_philip
Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της περισσότερο σαν πρόσφυγας παρά σαν Βασιλιάς. Έφυγε από την Κέρκυρα μ΄ένα πολεμικό πλοίο και κοιμόταν σ΄ένα καφάσι από πορτοκάλια. Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος, μόλις 18 μηνών. Όταν γεννήθηκε ο Φίλιππος, ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας ήταν στη Μικρά Ασία με το στρατό. Λίγο μετά τη γέννηση του Φίλιππου, το 1921, ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρακαλέσει να μην εκτελεστεί, αλλά δεν της επέτρεψαν ούτε να τον δει.

Έτσι απευθύνθηκε στους Άγγλους συγγενείς της για βοήθεια. Ο πρίγκιπας Ανδρέας απελευθερώθηκε. Το «HMS Καλυψώ», ένα πλοίο του βασιλικού πολεμικού ναυτικού εστάλη για να απομακρύνει την οικογένεια του Φίλιππου από την Ελλάδα. Το «Καλυψώ», αφού παρέλαβε τον πρίγκιπα Ανδρέα από τον Πειραιά, πήγε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την υπόλοιπη οικογένεια. Ο 18 μηνών τότε πρίγκιπας Φίλιππος και οι αδερφές του επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αλλά το 1930, η μητέρα του Αλίκη διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και μπήκε σε άσυλο.

Οι αδελφές του παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη Γερμανούς ευγενείς με βασιλικές ρίζες και μετακόμισαν στη Γερμανία, ενώ και ο πατέρας του εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο τον Φίλιππο. Πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και στη συνέχεια στο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Μετά την αποφοίτησή του, κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Από τον Ιούλιο του 1939, άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε πάνω σε τραπέζι κουζίνας

Στις 10 Ιουνίου του 1921, η σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα, υπέμενε τους πόνους της γέννας, ξαπλωμένη στο τραπέζι της κουζίνας της έπαυλης στην Κέρκυρα όπου και γέννησε τελικά το πέμπτο της παιδί -και μοναδικό αγόρι- τον Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Το παρατσούκλι της μητέρας του για τον πρίγκιπα Φίλιππο ήταν «Μπαμπίκινς». Ο πατέρας του είχε δανέζικο και ρωσικό αίμα, ενώ η οικογένεια της μητέρας του προερχόταν από Γερμανούς ευγενείς στην Έσση και το Μπάτενμπεργκ.

Οι Βρετανοί βασιλείς είχαν επίσης παντρευτεί αριστοκράτες από την Έσση της Γερμανίας, γεγονός που σημαίνει ότι ο Φίλιππος και η Ελισάβετ ήταν μακρινά ξαδέλφια. Αφού έφυγαν από την Ελλάδα, η Αλίκη και ο σύζυγός της Ανδρέας εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, εκεί όπου ο γιος τους ξεκίνησε το σχολείο. Όμως ο Φίλιππος προτιμούσε να περνάει περισσότερο χρόνο στην Αγγλία, στο παλάτι του Κένσινγκτον, με τους γονείς της μητέρας του Πριγκίπισσα Βικτώρια της Έσσης και τον Πρίγκιπα Λούις του Μπάτενμπεργκ.

Κλείσιμο
Ο Λούις ήταν ναύαρχος και αποφάσισε να αλλάξει το οικογενειακό του όνομα από Μπάτενμπεργκ στα γερμανικά, στο αγγλικό Μάουντμπετεν, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φίλιππος περνούσε επίσης πολύ χρόνο με τα αδέρφια της μητέρας του, τα οποία είχαν μεγάλη επιρροή στη ζωή του. Ωστόσο, στη Γαλλία, ο γάμος των γονιών του κατέρρευσε.

Ο πατέρας του Ανδρέας ήθελε να ζήσει την πλούσια ζωή ενός playboy στο Μόντε Κάρλο έχοντας στο πλευρό του πολλές γυναίκες ενώ η μητέρα του Αλίκη κατέρρευσε ψυχολογικά και τελικά έγινε καλόγρια. Με τη Γερμανία, ο Φίλιππος είχε κρατήσει ισχυρούς δεσμούς. Οι αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς αριστοκράτες και το 1933, σε ηλικία 11 ετών, ο Φίλιππος βρέθηκε να φοιτά σε σχολείο του Σάλεμ κοντά στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Ωστόσο, ο εβραίος ιδρυτής του σχολείου, καθηγητής Κάρτ Χαν εγκατέλειψε τους Ναζί και δημιούργησε ένα νέο σχολείο στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Ο Γεώργιος, θείος του Φίλιππου, αποφάσισε να τον γράψει στο νέο σχολείο. Το «Gordonstoun» είχε αποκτήσει τη φήμη ότι σκληραγωγούσε τους μαθητές: τους μάθαινε να αντέχουν τα παγωμένα ντους και το πρόγραμμα περιελάβανε απαιτητικές υπαίθριες δραστηριότητες. Το σχολείο αυτό δίδαξε στον Φίλιππο δύο πράγματα: αυτοπειθαρχία και ηγετικές ικανότητες.

Έτσι κατάφερε να αντιμετωπίσει μία οικογενειακή τραγωδία. Το 1937 η αγαπημένη του αδερφή Σεσιλι, η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος, σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά της , όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη στο Βέλγιο. Έξι μήνες αργότερα, ο θείος του Γεώργιος πεθαίνει ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Από τον σχολείο του ο Φίλιππος αποφοίτησε με λαμπρές συστατικές επιστολές. Ο διευθυντής του σχολείου εξήρε την ευφυΐα και το πνεύμα του, αν και πολλές φορές, όπως είχε γράψει, έκανε αταξίες. Τον Μάιο του 1939, λίγους μήνες πριν από την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Φίλιππος κατετάγη στο Βρετανικό Ναυτικό στο Ντέβον. Εκείνο το καλοκαίρι ήρθε για πρώτη φορά τετ α τετ με τη μελλοντική του σύζυγο. Είχε επισκεφτεί τότε τους γονείς της.

Φίλιππος και Ελισάβετ είχαν όμως συναντηθεί και άλλες δύο φορές: σε έναν οικογενειακό γάμο το 1934 και όταν έλαβε το στέμμα ο πατέρας της Ελισάβετ, το 1937. Αλλά εκείνη η συνάντηση ήταν διαφορετική και καθοριστική για την μετέπειτα ζωή τους. Ο Φίλιππος, 18 ετών τότε, μάγεψε την ντροπαλή μόλις 13 ετών Ελισάβετ, γνωστή ως Lilibet όπως την φώναζαν οι δικοί της. Η Ελισάβετ είχε γοητευτεί από τις αθλητικές επιδόσεις του Φίλιππου: ειδικά όταν σ΄ένα γήπεδο τένις πήδηξε με ευκολία πάνω από το φιλέ...


Ειδήσεις σήμερα:

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ερωτεύτηκε την «Λίλιμπετ», στήριξε όσο κανείς την Ελισάβετ

Γιώργος Καραϊβάζ: Σοκ και δέος από την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου

Μητσοτάκης: Να πείσουμε τους ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης