Φήμες για ανασχηματισμό στην Τουρκία μετά το κραχ

Φήμες για ανασχηματισμό στην Τουρκία μετά το κραχ

Στο ναδίρ έχει πέσει η αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας -  Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον δείκτη τους να υποχωρεί σχεδόν 10%

Screenshot_2021-03-22_at_9_49_27_PM
Φήμες για ανασχηματισμό στην τουρκική κυβέρνηση επικρατούν μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Η φημολογία αυτή, υφίσταται ήδη - σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ - από χθες το βράδυ, και εντείνεται τις τελευταίες ώρες.

Τα βλέμματα στρέφονται στην Τετάρτη, όποτε και θα λάβει χώρα ένα μεγάλο συνέδριο κατά το οποίο λέγεται πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει το Μανιφέστο για το 2023, γεγονός για το οποίο έχει γίνει προετοιμασία και συντονισμένες κινήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση στην Τουρκία επικρατεί σοκ και φόβος για την επόμενη ημέρα στο περιθώριο των εξελίξεων για την οικονομία της χώρας.

Στο ναδίρ έχει πέσει η αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας με αποκορύφωμα την σημερινή διακοπή συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά και την πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας.

Οι πιέσεις ήταν τέτοιες που οδήγησαν και σε δέυτερη διακοπή. Οι συναλλαγές ανεστάλησαν για πρώτη φορά για 35 λεπτά για να επαναληφθούν στις 09.30 ώρα Ελλάδας, αφού ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση 6,65%, καθώς ενεργοποιήθηκε μηχανισμός που προβλέπει τέτοιου είδους διακοπή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Κλείσιμο
Ωστόσο οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%. Στις 10:30 ο BIST 100 κατέγραφε απώλειες 9,14%.

Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον δείκτη τους να υποχωρεί σχεδόν 10%, ενώ η τουρκική λίρα το πρωί σημείωσε πτώση 14,8%.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την αιφνίδια απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, να καρατομήσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να είχε υποσχεθεί τον περασμένο Νοέμβριο μία οικονομική πολιτική φιλική προς τις αγορές, η αποπομπή του Νατζί Αγμπάλ, ωστόσο, προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων στις αγορές.

Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμός: Για ποιες ηλικιακές ομάδες ανοίγει το σύστημα - Το πρόγραμμα παραλαβής εμβολίων τον Απρίλιο 

Self Test: Αρχές Απριλίου στα φαρμακεία - Βήμα-βήμα η διαδικασία - Πόσο αξιόπιστα είναι 

Ιβάνκα Τραμπ: Με προσεκτικά βήματα ετοιμάζει την ολική επαναφορά της στην πολιτική σκηνή 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης