Brexit: Η ΕΕ ξεκινά νομική μάχη κατά της Βρετανίας για παράταση της περιόδου χάριτος

Brexit: Η ΕΕ ξεκινά νομική μάχη κατά της Βρετανίας για παράταση της περιόδου χάριτος

Με επιστολή, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για παράβαση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας – Ξεκινούν νομική μάχη κατά του Λονδίνου 

komision34
Νομική δράση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινά επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ισχυρίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε το διεθνές δίκαιο για την εφαρμογή της συμφωνίας του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες που οι Βρυξέλλες στρέφονται κατά του Λονδίνου για το Brexit, μετά και την απειλή του Βρετανού πρωθυπουργού να «ακυρώσει» μέρος της συμφωνίας αποχώρησης, μέσω του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά.

Η επιστολή της ΕΕ θα μπορούσε να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων.

Η ΕΕ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι παραβίασε τις ρήτρες περί καλής πίστης που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης, μετά τη μονομερή απόφαση πριν δύο εβδομάδες να καθυστερήσει την εφαρμογή μέρους του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, σχετικά με εμπορεύματα που αποστέλλονται από τη Μεγάλη Βρετανία στην περιοχή.

Η νομική δράση της ΕΕ συνοδεύεται και από επιστολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς προς τον υπουργό Brexit Ντέιβιντ Φροστ, στην οποία ζητά από τη Βρετανία να διορθώσει και να μην εφαρμόσει την απόφαση της 3ης Μαρτίου για παράταση της περιόδου χάριτος για ελέγχους σε αγαθά των σούπερ μάρκετ που περνούν από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Τι επιδιώκει η ΕΕ

Αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάψει να ενεργεί μονομερώς και να παραβιάζει τους κανόνες που υπέγραψε.

Κλείσιμο
Στόχος της ΕΕ είναι η νομική δράση να καταγράφει τη δυσαρέσκεια και να προωθήσει την επίλυση του ζητήματος μέσω περαιτέρω διαπραγματεύσεων για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ελπίζουμε ότι η νομική οδός δεν θα καταστεί απαραίτητη. Είναι ένα ζήτημα που ελπίζουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία φιλική κοινή λύση» ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που δεν χτίζεται με μονομερή δράση από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Ειδήσεις σήμερα:

Γρήγορες διαδικασίες για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια


Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή και ποιοι έκπτωση το Μάρτιο


Όσκαρ 2021: Βγήκαν οι υποψηφιότητες - Δείτε ποιοι διεκδικούν φέτος το χρυσό αγαλματίδιο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης