Γερμανία: «Πρόβα εκλογών» την Κυριακή - Τι δείχνουν οι προβλέψεις

Γερμανία: «Πρόβα εκλογών» την Κυριακή - Τι δείχνουν οι προβλέψεις

Άσχημα δείχνουν τα πράγματα για τους Χριστιανοδημοκράτες, που πληρώνουν τις «αμαρτίες» της στρατηγικής για την πανδημία

Baden
Σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο μπαίνει η Γερμανία. Στις 14 Μαρτίου γίνονται εκλογές στα νοτιοανατολικά κρατίδια της χώρας, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Θα ακολουθήσουν κάλπες σε άλλα τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια και βέβαια οι εκλογές για την Μπούντεσταγκ και τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, τον Σεπτέμβριο. Υπό την ηγεσία του Μάρτιν Λάσετ το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ αγωνίζεται για να αποκαταστήσει την πρωτοκαθεδρία του στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προμηνύουν εκλογικό ναυάγιο.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η υποψήφιος της CDU Σουζάνε Άιζερμαν παραμένει στη σκιά του «Πράσινου» πρωθυπουργού Βίνφριντ Κρέτσμαν. Είναι το μοναδικό κρατίδιο της Γερμανίας, στο οποίο οι Πράσινοι κυβερνούν από το 2011. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που Πράσινοι και Χριστιανοδημοκράτες τόλμησαν το πείραμα της συγκυβέρνησης, από το οποίο οι Πράσινοι ωφελήθηκαν περισσότερο. Παλαιότερα η CDU κατέγραφε ποσοστά άνω του 50% στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν της δίνουν πάνω από 24%, ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 35%. «Εκλογικό Αρμαγεδώνα» προβλέπουν στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στο άλλοτε προπύργιο του κόμματος. Η Σουζάνε Άιζερμαν κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει τις θέσεις της, αλλά, όπως παρατηρεί το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο ίδιος ο Κρέτσμαν είναι τόσο συντηρητικός που δύσκολα εκείνη μπορεί να αντιπαραβάλλει το συντηρητικό προφίλ που επιδιώκει. Επιπλέον η Άιζερμαν κατέχει σήμερα το υπουργείο Παιδείας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, με αποτέλεσμα να βρίσκει μπροστά της συνεχώς αγανακτισμένους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε εποχές πανδημίας. Σε εμπιστευτικές τους συνομιλίες στελέχη της CDU λένε ότι το αισιόδοξο σενάριο είναι η συνέχιση του συνασπισμού με τους Πράσινους, ώστε αν μη τι άλλο να παραμείνουν με κάποιον τρόπο στην κυβέρνηση.

Σοσιαλδημοκρατική ηγεμονία στην πατρίδα του Κολ

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συντηρηρική περιοχή της Γερμανίας, πατρίδα του «καγκελάριου της Επανένωσης» Χέλμουτ Κολ. Κι όμως, εδώ και 30 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν στην αντιπολίτευση, ενώ απόλυτη κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού είναι η πρωθυπουργός Μαλού Ντράιερ, από τα πλέον δημοφιλή στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η οποία την Κυριακή επιδιώκει την επανεκλογή της. Στις αρχές της χρονιάς κάποιες δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται, κάτι που πυροδοτούσε σενάρια για μελλοντική συγκυβέρνηση με τους Πράσινους, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν ανταποδώσει το «φλερτ». Όλα αυτά μάλλον ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το SPD να προηγείται κατά τέσσερις μονάδες της CDU.

«Κοντά στον κόσμο» (Nah bei de Leut) είναι το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του υποψηφίου των Χριστιανοδημοκρατών Κρίστιαν Μπάλνταουφ στην τοπική διάλεκτο της Ρηνανίας, αλλά ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, η Μαλού Ντράιερ μπορεί να περάσει καλύτερα το δικό της πολιτικό μήνυμα. Η επίμονη κριτική του Μπάλνταουφ στην εκπαιδευτική πολιτική ή στην στρατηγική εμβολιασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Ντράιερ δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση στους ψηφοφόρους. Ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τους Χριστιανοδημοκράτες στις νοτιοανατολικές περιφέρειες της Γερμανίας είναι ότι, σε μία εποχή που όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ανεπαρκείς οικονομικές ενισχύσεις ή ελλείψεις στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, οι τοπικοί υποψήφιοι δεν βρίσκουν ηχηρή υποστήριξη από την κομματική ηγεσία στο Βερολίνο. Ίσως γιατί είναι πολλοί οι Χριστιανοδημοκράτες που φέρουν ευθύνη για τα κακώς κείμενα- από τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν μέχρι την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το 2020 πολλοί επαινούσαν τη συγκροτημένη πολιτική διαχείρισης της γερμανικής κυβέρνησης που απέτρεπε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Στον προεκλογικό αγώνα οι βουλευτές της CDU βρίσκουν απέναντί τους αγανακτισμένους εμπόρους και μικροεπιχειρηματίες που ζητούν να μάθουν γιατί οι ίδιοι δεν επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί συνωστισμός στο γειτονικό σούπερ-μάρκετ.

Πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τον Άρμιν Λάσετ

Οι αναμετρήσεις σε Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο αποτελούν την πρώτη σοβαρή εκλογική δοκιμασία για τον νέο πρόεδρο της CDU Μάρτιν Λάσετ, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και επίδοξο διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ. Είναι προφανές ότι ο Λάσετ προσπαθεί να αποφύγει κάθε ανάμειξη στα συζήτηση περί πανδημίας. Αποφεύγει τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων με το επιχείρημα ότι «η καταπολέμηση της πανδημίας δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση». Θα αποδώσει αυτή η τακτική τα αναμενόμενα οφέλη; Μία πρώτη απάντηση θα έχουμε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής.

Πηγή: Deutsche Welle


Ειδήσεις σήμερα: 


Σε μπελάδες Νεοϋορκέζοι πυροσβέστες που «έπαιξαν» με γυναίκες... «φωτιά»

Η δισεκατομμυριούχος πρώην του Τζεφ Μπέζος, Μακένζι, ξαναπαντρεύτηκε με δάσκαλο

Παραιτήθηκε ο δήμαρχος του χωριού Κορλεόνε που εμβολιάστηκε πριν έρθει η σειρά του

Νέα Σμύρνη: Ο ξυλοδαρμός του πολίτη και οι αστυνομικοί που ξεπέρασαν τα όρια - Δείτε τα βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης