Ουκρανία: Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε «αστείο» του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Ουκρανία: Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε «αστείο» του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ζήτησε συγγνώμη μετά το "αστείο" του πρωθυπουργού για παράδοση της ουκρανικής Υπερκαρπαθίας στη Ρωσία με αντάλλαγμα εμβόλια Sputnik V

201017214529_Slovakia
Με οργή αντέδρασαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές στο «αστείο» που έκανε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος πρότεινε να δοθεί στη Ρωσία μια περιοχή της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για τις παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη χώρα του.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς ρωτήθηκε αυτήν την εβδομάδα τι υποσχέθηκε στη Μόσχα σε αντάλλαγμα για τα ρωσικά εμβόλια, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Την ουκρανική Ζακαρπάτια», απάντησε, χρησιμοποιώντας το ουκρανικό όνομα της Υπερκαρπαθίας, μιας ουκρανικής επαρχίας που συνορεύει με τη Σλοβακία.

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε σκανδαλώδης στην Ουκρανία, η οποία κατά παράδοση διατηρεί καλές σχέσεις με τη Σλοβακία. Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 τη χερσόνησο της Κριμαίας και στήριξε το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι απολύτως απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νοκολένκο. «Θεωρούμε αυτές τις δηλώσεις εκτός τόπου και προσβλητικές» ιδίως «μετά τη ρωσική επίθεση και κατοχή» ορισμένων ουκρανικών περιοχών, πρόσθεσε.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Σλοβάκο επιτετραμμένο στο Κίεβο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας και να ζητήσει εξηγήσεις.

Σήμερα, ο ίδιος ο Μάτοβιτς ανακάλεσε τις δηλώσεις του, ζητώντας συγγνώμη από τους Ουκρανούς, με ανάρτησή του στο Twitter. «Η Σλοβακία είναι φίλη σας», πρόσθεσε στα ουκρανικά.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Φεβρουαρίο, είπε ότι ζήτησε συγγνώμη από τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Ντμίτρο Κούλεμπα. «Λυπάμαι ακόμη περισσότερο γιατί μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση στο Κίεβο», σημείωσε.

Η Σλοβακία έγινε την Δευτέρα η δεύτερη χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε δόσεις του ρωσικού εμβολίου για την Covid-19. Το Κίεβο, που μέχρι σήμερα έχει λάβει μόνο 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τα 40 εκατομμύρια κατοίκους του, απαγόρευσε τον Φεβρουάριο την εισαγωγή των ρωσικών εμβολίων στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Battle of the Couples: Ένα θορυβώδες πρωινό και μια δοκιμασία που θα καθορίσει το πεπρωμένο των ζευγαριών

«Me and my monkey»: Ένας... ψηφιακός πίθηκος θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία-βιογραφία του Ρόμπι Ουίλιαμς

Survivor: Τα ελληνικά του Ατζούν Ιλιτζαλί, ο μπακλαβάς από το Μαϊάμι και το love story Μαριαλένας - Σάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης