Κορωνοϊός: Κατά ένα χρόνο μειώνει η πανδημία το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Κατά ένα χρόνο μειώνει η πανδημία το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ

Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση στο προσδόκιμο ζωής ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

USA_COVID2_2
Πρόσφατες ανακοινώσεις σχολίασαν την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη μείωση του προσδόκιμου της ζωής στις ΗΠΑ κατά ένα ολόκληρο έτος. 

Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρατηρήθηκε επίσης μία φυλετική διαφορά στην πτώση της επιβίωσης με τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους να πλήττονται περισσότερο από τους λευκούς πολίτες των ΗΠΑ. Οι Αφροαμερικανοί έχασαν 2,7 έτη προσδόκιμου, οι Λατίνοι 1,9 και οι λευκοί 0,8 έτη. Το προσδόκιμο επιβίωσης στις ΗΠΑ αυξάνεται ανά τα έτη από τα μέσα του 20ου αιώνα, πλην μικρών ετήσιων πτώσεων, λόγω κυρίως της κατάχρησης ναρκωτικών, του αλκοολισμού και των αυτοκτονιών. Από το 2015 έως και το 2017 υπήρχε μια σταθεροποίηση και μικρή πτώση του προσδόκιμου, κυρίως λόγω των κακοηθειών και της καρδιαγγειακής νόσου. Για ολόκληρο τον πληθυσμό στο πρώτο μισό του 2020, το μέσο προσδόκιμο  ήταν τα 77,8 έτη, με τις γυναίκες να ζουν περισσότερο στα 80,5 έτη και οι άνδρες στα 75,1 έτη. Με τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία να έχουν ξεπεράσει στις ΗΠΑ τους 500.000, δεν εντυπωσιάζουν τους επιστήμονες αυτά τα δεδομένα.

Όσον αφορά τη  φυλετική διάκριση, αιτιολογήθηκε εν μέρει με τις διαφορετικές συνθήκες εργασίας των Αφροαμερικανών και των Λατίνων από τους λευκούς,  την πιθανά δυσκολότερη πρόσβαση τους σε δομές Υγείας καθώς και τις συχνότερες υποκείμενες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, που αυξάνουν τη βαρύτητα της νόσου COVID-19. Βέβαια το πρώτο εξάμηνο του 2020 πλήγηκε κυρίως το βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας που οι πληθυσμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι, οπότε μέσα στην πορεία του έτους όπου το κύμα της πανδημίας σάρωσε και την υπόλοιπη χώρα αναμένεται αύξηση της θνητότητας των λευκών Αμερικάνων. Ωστόσο, τον Οκτώβριο σε μία ανακοίνωση του CDC αναφέρθηκε ότι πιθανά έως και το ένα τρίτο αυτών των επιπρόσθετων θανάτων του έτους, οφείλονται σε άλλους παράγοντες εκτός της λοίμωξης COVID-19. Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκαν πάνω από 81000 θάνατοι σχετιζόμενοι με υπερβολική δόση ναρκωτικών για το ημερολογιακό έτος έως το Μάιο του 2020, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε περίοδο 12 μηνών. Σε μία άλλη ανάλυση, περιγράφηκε ότι τα έτη ζωής που χάθηκαν εξαιτίας του COVID-19 στις ΗΠΑ είναι πέντε φορές περισσότερα από ότι τα αντίστοιχα έτη στη χειρότερη χρονιά γρίπης των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αποκαλύφθηκε το όνομα του δεύτερου ηθοποιού που ερευνάται για βιασμό - Τι αναφέρει η μήνυση κατά του Νίκου Στραβοπόδη

Όχι μόνο παρενοχλήσεις, αλλά και βιασμός: Νέα καταγγελία κατά ηθοποιού από συνάδελφο που έφυγε στο εξωτερικό

«Κουρέματα» ενοικίων: Από 15 Μαρτίου και σε...δόσεις οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης