Γουινέα: Έφθασαν στη χώρα πάνω από 11.000 εμβόλια για τον Έμπολα

Γουινέα: Έφθασαν στη χώρα πάνω από 11.000 εμβόλια για τον Έμπολα

Μέρος τους αναμένεται να μεταφερθεί στη Γκουεκέ και στην Ενζερεκορέ, νοτιοανατολικά, περιοχές που γειτονεύουν με τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και την Ακτή Ελεφαντοστού και όπου η πρόσφατη επανεμφάνιση του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε ανθρώπους

ebola_vaccine
Κάπου 11.300 δόσεις εμβολίου εναντίον του Έμπολα, που προκαλεί εξαιρετικά θανατηφόρα νόσο με κύριο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, έφθασαν χθες Δευτέρα αεροπορικώς στη Γουινέα, όπου σήμερα αναμένεται να αρχίσει η ανοσοποίηση, μετά την επανεμφάνιση του ιού στη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Η ποσότητα του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακευτικής Merck, που προμήθευσε στη χώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κανονικά θα έφθανε προχθές Κυριακή, αλλά το αεροπλάνο από τη Γενεύη εμποδίστηκε να προσγειωθεί από τα παχιά νέφη σκόνης, συχνό εποχικό φαινόμενο, που κάλυπταν την πρωτεύουσα Κονακρί. Εξετράπη στη Σενεγάλη, στο Ντακάρ.

Αεροσκάφος της United Mining Supply, εταιρείας μεταφορών και εφοδιασμού που εξυπηρετεί τον τομέα των ορυχείων και των μεταλλείων στη Γουινέα, στάλθηκε στη Σενεγάλη να φορτώσει την ποσότητα των εμβολίων.




Τα χαρτοκιβώτια με τα διακριτικά του ΠΟΥ άρχισαν να εκφορτώνονται στη Γουινέα μετά τις 20:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) χθες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κλείσιμο
Μέρος τους αναμένεται να μεταφερθεί στη Γκουεκέ και στην Ενζερεκορέ, νοτιοανατολικά, περιοχές που γειτονεύουν με τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και την Ακτή Ελεφαντοστού και όπου η πρόσφατη επανεμφάνιση του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.




Πρόκειται για την πρώτη επανεμφάνιση του Έμπολα στη δυτική Αφρική, μετά την επιδημία του 2013-2016, η οποία είχε αφήσει πίσω πάνω από 11.300 νεκρούς, στην πλειονότητά τους στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

Ο Έμπολα επανεμφανίστηκε πρόσφατα και στη Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει σήμερα στην Κονακρί, την πρωτεύουσα της χώρας, και στις πληττόμενες περιοχές της Γουινέας, μεγάλο μέρος των οποίων καλύπτεται από δάση.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται ακόμη μια ποσότητα 8.700 εμβολίων από τις ΗΠΑ.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποίησε το 1976 διεθνής ομάδα επιδημιολόγων, συμπεριλαμβανομένων του βέλγου Πέτερ Πιό και του κονγκολέζου καθηγητή Μουγέμπε, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί είναι ο πυρετός, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, η διάρροια.


Ειδήσεις σήμερα

NASA Perseverance: Νέο βίντεο από την ιστορική προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη 

Μπάιντεν: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 500.000 θυμάτων της πανδημίας

Survivor: «Βουτιά» στα βαθιά ξανά για την Ανθή Σαλαγκούδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης