Έρευνα: Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δυσπιστούν απέναντι στις κυβερνήσεις εν μέσω πανδημίας

Έρευνα: Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δυσπιστούν απέναντι στις κυβερνήσεις εν μέσω πανδημίας

Πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου εμφανίστηκαν πιο ανοιχτοί στην αποδοχή της συνωμοσιολογίας, ειδικά όσον αφορά στα εμβόλια

koronoios-kosmos-960x640
Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας φαίνεται να αντικατοπτρίζεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, χωρίς να κάνει «εκπτώσεις» και χωρίς να αγγίζει μόνο το σύστημα υγείας.

Θέσεις εργασίας, νοσοκομεία, κοινωνική ζωή, όλα έπεσαν στη μάχη της ίασης από τον κορωνοϊό. Το κύμα της υγειονομικής κρίσης «ξέβρασε» και πολλές θεωρίες συνωμοσίας, την ίδια ώρα.

Τον τελευταίο χρόνο, όπως φάνηκε σε έρευνα τουγαλλικού κέντρου Cevipof, όλο και περισσότεροι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου εμφανίστηκαν πιο ανοιχτοί στην αποδοχή της συνωμοσιολογίας, ειδικά όσον αφορά στα εμβόλια.

Η έρευνα, που αποδεικνύει τη μεγέθυνση του πλαισίου απαισιοδοξίας στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.000 ανθρώπων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Αποδείχθηκε ότι πάνω από το 36% των Γάλλων, το 32% των Ιταλών και των Γερμανών και το 31% των Βρετανών πιστεύουν ότι τα υπουργεία Υγείας συνεργάζονται με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ενισχύσουν τις τελευταίες.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, το 42% των Γάλλων, το 40% των Βρετανών και το 39% των Γερμανών θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις «πάτησαν» πάνω στην κρίση για να εκμεταλλευτούν τους πολίτες.

Οι εμπειρίες των τεσσάρων χωρών από την πανδημία δεν είναι οι ίδιες: η Ιταλία χτυπήθηκε πολύ στο πρώτο κύμα, η Γερμανία και η Βρετανία στο δεύτερο, η Γαλλία προσπαθεί να αποφύγει το τρίτο lockdown.

Κουρασμένοι ως προς την κατάσταση με τα παρατεταμένα μέτρα δήλωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι Γάλλοι και Ιταλοί, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 40% και στις δύο περιπτώσεις.

Για ζοφερή κατάσταση μίλησαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι Γάλλοι, κατά 34%, και κατά 14% οι Γερμανοί, ποσοστό που διπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο κύμα κορωνοϊού.

Όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης, από 74%, τον Απρίλιο, το ποσοστό των Γερμανών, που δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα ή μερικώς με τις κινήσεις της καγκελαρίας, μείωθηκε στο 56%.

Στη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε από το 69% στο 48% και στη Γαλλία από το 39% στο 37%.

Στο θέμα της αποδοχής των πολιτικών εν μέσω κορωνοϊού, το 39% των Γάλλων εξέφρασε δυσπιστία, σε σχέση με το 30% των Βρετανών, το 27% των Ιταλών και το 24% των Γερμανών.

Στις τέσσερις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, τόσο η δυσπιστία όσο και η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση είναι ορατές.

Στο 90% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων εκφράζουν φόβο για την μετα κορωνοϊού εποχή στην Ιταλία, στο 84% στη Γαλλία, στο 80% στη Βρετανία και στο 72% στη Γερμανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα αποδοχής των εμβολίων.

Το 49% των Γάλλων, συγκεκριμένα, δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, σε σχέση με το 80% των Βρετανών, το 76% των Ιταλών και το 66% των Γερμανών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο 56%, ο φόβος εκδήλωσης παρενέργειας επισκίαζε τη διάθεση για εμβολιασμό.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 880 τα νέα κρούσματα - 346 οι διασωληνωμένοι, 24 θάνατοι 

Ελλείψει... αρεοπαγιτών μπορεί να μη δικαστεί ο Παπαγγελόπουλος 

Κορωνοϊός - Καλά νέα από τον ΠΟΥ: Μειώθηκαν στο μισό τα κρούσματα παγκοσμίως σε ένα μήνα 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης