Τουρκία: Στη φυλακή τέσσερα στελέχη φιλοκουρδικής εφημερίδας που δεν λειτουργεί πλέον

Τουρκία: Στη φυλακή τέσσερα στελέχη φιλοκουρδικής εφημερίδας που δεν λειτουργεί πλέον

Η Ozgur Gundem συγκαταλέγεται στα περισσότερα από 130 τουρκικά μέσα ενημέρωσης που η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

gundem
Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα ποινές φυλάκισης κατά τεσσάρων στελεχών της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, η οποία δεν υπάρχει πλέον, για κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, σύμφωνα με δικηγόρο των κατηγορουμένων που κατήγγειλε πολιτικά κίνητρα πίσω από την δικαστική απόφαση.

Η Ozgur Gundem συγκαταλέγεται στα περισσότερα από 130 τουρκικά μέσα ενημέρωσης που η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε κατά την διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και της γενικής καταστολής που προκάλεσε ανησυχίες στις δυτικές χώρες και στις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεκάδες εργαζόμενοι στην εφημερίδα Ozgur Gundem ετέθησαν υπό κράτησιν το 2016, στο πλαίσιο έρευνας για σχέσεις με τους κούρδους αντάρτες. Τότε η εφημερίδα έκλεισε με δικαστική απόφαση για «διασπορά προπαγάνδας υπέρ του PKK».

Ο Ερέν Κεσκίν, ο διευθυντής της εφημερίδας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 ετών και τριών μηνών ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με τον δικηγόρο Οζτσάν Κιλίτς.

Ο Ζανά Μπιλίρ Καγιά, ο δεύτερος διευθυντής της εφημερίδας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2 ετών και ενός μηνός, για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ο Οζτσάν Κιλίτς δήλωσε χαρακτήρισε υπερβολικά αυστηρές τις ποινές, αυστηρότερες σε σχέση με ανάλογες υποθέσεις, και θεωρεί ότι συνδέονται με τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ.

Κλείσιμο
Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους που είχαν απαχθεί, ανάμεσά τους, στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, σε σπηλιά του βορείου Ιράκ, καθώς συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση εναντίον της κουρδικής οργάνωσης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ολονύχτια μάχη με τα χιόνια - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποια σχολεία κλείνουν - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης