Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: 14 νεκροί σε επίθεση των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων

Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: 14 νεκροί σε επίθεση των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων

Ο στρατός κατάφερε να σκοτώσει τέσσερα απο τα μέλη της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης

adf_congo
Τουλάχιστον 11 άμαχοι και τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επίθεση που αποδόθηκε στην ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF) στην επαρχία Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι άνδρες του σκότωσαν τέσσερις από τους δράστες της επίθεσης.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, μέλη της ADF εισέβαλαν στην κοινότητα Εντάλια και «σκότωσαν τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπους». Στις μάχες που ακολούθησαν «έπεσαν τρία στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων», ενώ ο στρατός «εξουδετέρωσε τέσσερα στοιχεία των ADF», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπολοχαγός Ζιλ Νγκόνγκο, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στην επαρχία Ιτούρι.

«Ο εχθρός αποσύρθηκε σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, συνεχίζουμε να τον καταδιώκουμε ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε τον πληθυσμό μας εκτός κινδύνου», πρόσθεσε ο υπολοχαγός.

Η κοινότητα Εντάλια βρίσκεται στην περιοχή Ιρούμου, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Μπούνια, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ιτούρι.

Τις ADF σχημάτισαν αρχικά μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό το 1995. Δεν επιτίθενται πλέον στη γειτονική Ουγκάντα τα τελευταία χρόνια, όμως διαπράττουν συχνά σφαγές στην περιοχή Μπένι από τον Οκτώβριο του 2014. Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι.

Οι μαχητές αυτοί θεωρούνται οι πιο βίαιοι στην Μπένι. Οι ενέργειές τους πλήττουν εδώ και αρκετούς μήνες τις γειτονικές περιοχές Ιρούμου και Μαμπάσα, στην επαρχία Ιτούρι.

Κλείσιμο
Έπειτα από μερικές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, οι επιθέσεις που αποδίδονται στην ADF ξανάρχισαν στις περιοχές Μπένι και Ιρούμου.

Μεταξύ του Ιουλίου και του Δεκεμβρίου του 2020, επιθέσεις που αποδόθηκαν σε μέλη της ADF είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 468 άνθρωποι, «ανάμεσά τους 108 γυναίκες και 15 παιδιά», στις περιοχές Μπένι, Ιρούμου και Μαμπάσα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην περιοχή, Μπένι ο στρατός εξαπέλυσε στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «ευρείας κλίμακας» για να τερματιστεί η δράση της ADF. Οι κυβερνητικές δυνάμεις διαβεβαίωναν λίγο καιρό αργότερα ότι εξεδίωξαν τους μαχητές της από όλες τις βάσεις τους και τα κρησφύγετά τους.

Οι μαχητές των ADF δρουν πλέον «κατά μικρές ευκίνητες ομάδες», σημείωναν ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή τους που επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Δεκέμβριο.


Ειδήσεις σήμερα

«Το ραντεβού για εμβολιασμό είναι ραντεβού ζωής» - Δείτε το σποτ με Γιώργο Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού

Survivor: Πίτσα, μπάλα και μόνη η Έλενα στην… τραμπάλα

Ολλανδία: Τα κανάλια στο Άμστερνταμ μετατράπηκαν σε… παγοδρόμια-Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης