Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: «Διαδηλώστε» λέει η Αούνγκ Σαν Σου Κι που βρίσκεται υπό κράτηση

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: «Διαδηλώστε» λέει η Αούνγκ Σαν Σου Κι που βρίσκεται υπό κράτηση

«Μην αποδεχτείτε» την κατάληψη της εξουσίας» λέει η η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης - Ο στρατός λέει ότι θα οργανώσει νέες εκλογές σε έναν χρόνο

myanmar
Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, το κόμμα της μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, της Αούνγκ Σαν Σου Κι, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή της με την οποία η 75χρονη πολιτικός καλεί τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» το στρατιωτικό πραξικόπημα, να διαδηλώσουν εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατηγούς.

«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε από την Αούνγκ Σαν Σου Κι προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί.

«Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος», πρόσθεσε η Αούνγκ, σύμφωνα με το κόμμα της.

Ο στρατός λέει ότι θα οργανώσει νέες εκλογές σε έναν χρόνο, μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε

Ο στρατός της Μιανμάρ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης που επέβαλε για έναν χρόνο και ότι θα παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές.

Το επιτελείο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εκλογική επιτροπή θα αναμορφωθεί και θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2020.

Την προεδρία ανέλαβε ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του στρατού.

Οι ένοπλες δυνάμεις ερίζουν ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου έγινε μαζική νοθεία και είχαν απαιτήσει να αναβληθεί η σύγκληση σε σώμα και η έναρξη των εργασιών του νέου κοινοβουλίου.

Η εκλογική επιτροπή της Μιανμάρ απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την καταγγελία του επιτελείου ότι έγινε νοθεία στις εκλογές.
Κλείσιμο
ΕΕ, Βρετανία και Ιαπωνία καταδικάζουν το πραξικόπημα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε “έντονα” με ανάρτησή του στο Twitter το πραξικόπημα στην Μιανμάρ, όπου ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι καταλαμβάνει την εξουσία, και ζήτησε την απελευθέρωση “όλων όσοι συνελήφθησαν παρανόμως”.

“Καταδικάζω έντονα το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και καλώ τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν όλους όσοι συνελήφθησαν παρανόμως σε επιδρομές σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και η δημοκρατική διαδικασία να αποκατασταθεί”, τόνισε ο Μισέλ.

“Ο λαός της Μιανμάρ θέλει δημοκρατία. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επίσης στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι η Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες που συνελήφθησαν.

“Καταδικάζω το πραξικόπημα και την παράνομη σύλληψη πολιτών, περιλαμβανομένης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, στη Μιανμάρ”, έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. “Η ψήφος του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και οι πολιτικοί ηγέτες να αφεθούν ελεύθεροι”, πρόσθεσε.

“Οι δημοκρατικές επιθυμίες του λαού της Μιανμάρ πρέπει να γίνουν σεβαστές και να συγκληθεί εκ νέου ειρηνικά η Εθνοσυνέλευση”, επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα τους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ να αφήσουν ελεύθερη την Σου Κι και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα.

“Ζητάμε την απελευθέρωση των συλληφθέντων, περιλαμβανομένης της συμβούλου του κράτους Αούνγκ Σαν Σου Κι η οποία συνελήφθη σήμερα”, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάλεσε “τον εθνικό στρατό να αποκαταστήσει άμεσα το δημοκρατικό, πολιτικό σύστημα” στη Μιανμάρ.
ΗΠΑ: «Απορρίπτουν κάθε προσπάθεια» αλλοίωσης του αποτελέσματος των εκλογών»

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κάλεσε τον στρατό της Μιανμάρ να απελευθερώσει τους πολιτικούς ηγέτες και να σταματήσει το πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ασιατική χώρα, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη της de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλων πολιτικών ηγετών σε εφόδους των ενόπλων δυνάμεων νωρίς το πρωί.

«Οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ» και «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν», προειδοποίησε η κυρία Ψάκι σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, σημειώνοντας ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Αυστραλία: « Ο στρατός να σεβαστεί το κράτος δικαίου»

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας ζήτησε σήμερα από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη τη de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλους πολιτικούς ηγέτες που τέθηκαν υπό κράτηση, κατηγορώντας τους στρατηγούς πως «επιδιώκουν για άλλη μια φορά να αρπάξουν τον έλεγχο», να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο.

Η Αυστραλία είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ, καλεί «τον στρατό να σεβαστεί το κράτος δικαίου», να επιτρέψει οι πολιτικές διαφορές «να επιλυθούν μέσω των νόμιμων μηχανισμών» και «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους άλλους πολίτες που συνελήφθησαν παρανόμως», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ανέστειλαν τη λειτουργία τους οι τράπεζες

Οι τράπεζες στη Μιανμάρ ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους μετά το πραξικόπημα στο οποίο προχώρησε ο στρατός, έκανε γνωστό η ένωση τραπεζών της χώρας.

Κλείνουν προσωρινά «από 1ης Φεβρουαρίου» εξαιτίας των δυσχερειών ως προς τη σύνδεση στο διαδίκτυο, εξηγείται σε ανακοίνωση Τύπου της ένωσης. Αρκετοί πολίτες είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών για να σηκώσουν χρήματα από τις πρώτες πρωινές ώρες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο «κόκκινο»: Σε 9 μέρες υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Επιστρέφουν στα θρανία σήμερα οι μαθητές Γυμνασίου με μάσκες, αντισηπτικά και προληπτικά τεστ

Σεισμός στη Λέσβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης