Κορωνοϊός - Ισραήλ: Στα ύψη τα κρούσματα παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Στα ύψη τα κρούσματα παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού

Παράταση του lockdown για πέντε ημέρες αποφάσισε η κυβέρνηση - Οι αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στις νέες, πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις και στους παραβάτες των μέτρων

rabbi
Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε χθες Κυριακή το βράδυ να παρατείνει για πέντε ημέρες τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού που θα έληγαν τα μεσάνυκτα, ανέφεραν το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Υγείας σε κοινή τους ανακοίνωση. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ παραμένει υψηλός παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 που διεξάγεται στη χώρα, με την κυβέρνηση να αποφασίζει να παρατείνει για τρίτη φορά το lockdown που επιβλήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, το τρίτο από την αρχή της επιδημίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τυχόν νέα παράταση της καραντίνας, ανέφερε η ανακοίνωση.

Χθες Κυριακή χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι παραβίασαν το lockdown για να συμμετάσχουν στην κηδεία ενός ραβίνου στην Ιερουσαλήμ.



Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στην κηδεία ενός άλλου ραβίνου στην ίδια πόλη χθες το βράδυ. Αν και βάσει των περιοριστικών μέτρων επιτρέπονται μόνο 20 άτομα στις κηδείες, στην πραγματικότητα χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για την κηδεία του ραβίνου Γιτζάκ Σάινερ, ένα γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες μεγάλη αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Βάσει του νέου νομοσχεδίου διπλασιάζεται το ποσό των προστίμων για τα καταστήματα και τα σχολεία που αψηφούν το lockdown από τα 5.000 σε 10.000 σέκελ (2.500 ευρώ).

Τον τελευταίο μήνα το Ισραήλ έχει εμβολιάσει κατά της covid-19 περισσότερα από τρία εκατομμύρια κατοίκους, σε σύνολο 9 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν δεσμευθεί να μοιραστούν τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από την εκστρατεία αυτή με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer με αντάλλαγμα τη γρήγορη παράδοση εμβολίων.



Ωστόσο και παρά την εκστρατεία εμβολιασμού, χάρη στην οποία έχει εμβολιαστεί το 24% του πληθυσμού της χώρας, το Ισραήλ κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες περισσότερα από 3.500 κρούσματα covid-19. Σοβαρά κρούσματα έχουν καταγραφεί μεταξύ των Ισραηλινών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι γι’ αυτό ευθύνονται τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικά, και στους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων.

Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Αριέ Ντερί ανακοίνωσε χθες την παράταση κατά δύο ημέρες του κλεισίματος των συνοριακών περασμάτων της χώρας με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη. Οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί από τις 26 Ιανουαρίου και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα παραμείνει κλειστό για μία ακόμη εβδομάδα.

israel


Παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας στο Ισραήλ, με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω covid-19, από τους λίγο περισσότερους από 4.700 θανάτους που έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα από την αρχή της επιδημίας.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το Ισραήλ είχε καταγράψει 643.000 κρούσματα covid-19 και 4.786 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα: 

Σάλος με δικηγόρο στο Περού: Έκανε σεξ σε live streaming ακροαματικής διαδικασίας!

O «τέλειος» Φεβρουάριος: Τι κάνει τον μήνα που ξεκινά σήμερα να ξεχωρίζει;

«Πόλεμος των εμβολίων»: Επιπλέον 9 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca για να «καλμάρει» η ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης