Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις Φιλιππίνες

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις Φιλιππίνες

Οι αρχές των Φιλιππίνων δυσκολεύονται τα τελευταία χρόνια να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν

pfizer
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech, το πρώτο που εξασφαλίζει άδεια στη χώρα της Ασίας, η οποία καταγράφει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε όλη την περιφέρεια.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Ρολάντο Ενρίκε Ντομίνγκο τόνισε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 95% και θα συμβάλλει να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

«Το όφελος της χρήσης του εμβολίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τους γνωστούς και τους δυνητικούς κινδύνους», διαβεβαίωσε.

Οι αρχές των Φιλιππίνων δυσκολεύονται τα τελευταία χρόνια να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, καθώς ανησυχεί για την ασφάλειά του.

Οι Φιλιππίνες πρόκειται να λάβουν την πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ διαπραγματεύεται επίσης άμεσα με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία την αγορά επιπλέον ποσοτήτων.

Ο κ. Ντομίνγκο ανέφερε ακόμη ότι η κινεζική Sinovac Biotech υπέβαλε χθες αίτηση για την έγκριση της κατεπείγουσας χρήσης του δικού της εμβολίου. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το προϊόν της, από την κλινική δοκιμή 3ης φάσης στη Βραζιλία, υποδεικνύουν όμως πως το CoronaVac έχει αποτελεσματικότητα μόλις 50,4%. Η Μανίλα έχει εξασφαλίσει 25 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, με τις πρώτες 50.000 να αναμένεται να φθάσουν στη χώρα τον επόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε υπερασπίστηκε την αγορά του CoronaVac, διαβεβαιώνοντας ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά εμβόλια.

Η κυβέρνησή του γενικά θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από αυτές άλλων χωρών της περιφέρειας στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν εμβόλια. Η Μανίλα θέλει να ανοσοποιηθούν μέσα στη χρονιά 70 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού του αρχιπελάγους.

Ο Καρλίτο Γκάλβες, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός της προμήθειας εμβολίων, διαβεβαιώνει ότι έχουν κλειστεί συμφωνίες με τις Novavax , Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, και το ρωσικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Κλείσιμο
Η AstraZeneca και το Γκαμαλέγια υπέβαλαν αιτήσεις για την έγκριση των εμβολίων τους στον οργανισμό φαρμάκων των Φιλιππίνων.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 πλησιάζουν πλέον τα 500.000, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν τους 9.500 στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη νοτιοανατολική Ασία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πανεπιστήμια: Αλλαγές-τομή στις βάσεις - Τέλος στην είσοδο με βαθμολογίες «3» και «4» και στους... αιώνιους φοιτητές

Ανησυχία για την Αττική και την αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-54 ετών

Κυριαρχία Μητσοτάκη και «ναι» στο εμβόλιο - Τα συμπεράσματα τριών δημοσκοπήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης