Ποιος είναι ο «Βίκινγκ» της εισβολής στο Καπιτώλιο και οι συνομωσιολόγοι του QAnon

Ποιος είναι ο «Βίκινγκ» της εισβολής στο Καπιτώλιο και οι συνομωσιολόγοι του QAnon

Αρνητές της πανδημίας, του εκλογικού αποτελέσματος, της κλιματικής αλλαγής,  ακροδεξιοί συνομωσιολόγοι  περιλαμβάνονταν στον όχλο των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ που πρωταγωνίστησαν στα πρωτοφανή επεισόδια στην Ουάσινγκτον

KERATAS-TRUMP2
Επί εβδομάδες ο απερχόμενος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του διακήρυτταν ότι η έκτη Ιανουαρίου του 2021 θα ήταν ημέρα αντεκδίκησης. Μια ημέρα που οι αληθινοί πατριώτες θα συγκεντρώνονταν από κάθε γωνιά της χώρας στην Ουάσινγκτον για να «σώσουν την Αμερική» και «να σταματήσουν την κλοπή» των εκλογών. Εχθρός τους ένα «διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας το οποίο επιζητά τον αφανισμό τους». Γιατί και πώς μικρή σημασία είχαν…

Οι τοξικές όσο και έωλες αυτές θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν σε ειδικές ομάδες που είχαν δημιουργηθεί στα σόσιαλ μίντια. Εκεί αντάλλασσαν όχι μόνο τις ιδέες τους, αλλά και φωτογραφίες από τις στολές και τα όπλα που θα έχουν μαζί τους. Δεκάδες άτομα δημοσίευσαν σχόλια που περιλάμβαναν φωτογραφίες του όπλου που σχεδίαζαν να φέρουν στη διαδήλωση. Υπήρχαν επίσης σχόλια σχετικά με την «κατάληψη» του Καπιτωλίου και τον τρόπο με τον οποίο θα αναγκάσουν το Κογκρέσο να ανατρέψει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ένα κτίριο «σύμβολο» που είχε να δεχθεί «εισβολή» από τον Αγγλοαμερικανικό Πόλεμο του 1812! Ερευνητές του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ, που μελετά τα διαδικτυακά κινήματα, δήλωσαν ότι, η βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν αποτέλεσμα διαδικτυακών κινήσεων που λειτουργούσαν σε κλειστά δίκτυα κοινωνικών μέσων όπου διαχέονταν ισχυρισμοί για κλεμμένες εκλογές.

«Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε βία για να υπερασπιστείτε τον πολιτισμό, τότε ετοιμαστείτε να αποδεχτείτε τη βαρβαρότητα», δημοσίευσε μέλος μίας αποσχιστικής ομάδας επονομαζόμενη «κόκκινο κράτος» την παραμονή του προκαθορισμένου ραντεβού. Και όταν έφτασε η ημέρα εκείνη, ο πρόεδρος προθέρμανε τους χιλιάδες αυτούς οπαδούς, αρνητές της πανδημίας, του εκλογικού αποτελέσματος, της κλιματικής αλλαγής και ούτω καθεξής με μία ομιλία που λειτούργησε ως λάδι στην φωτιά.

Τα πρωτοπαλίκαρα αυτών των αντιλήψεων λίγες ώρες αργότερα έκαναν τις απειλές τους πραγματικότητα και ό,τι διακήρυτταν από τις 4 του Νοεμβρίου, μια μέρα μετά τις προεδρικές εκλογές. Εκείνη την ημέρα, η πρώτη ομάδα «Stop the Steal» δημιουργήθηκε στο Facebook - και εξαπλώθηκε, αποκτώντας 100 νέα μέλη κάθε 10 δευτερόλεπτα. Η ομάδα διογκώθηκε σε 320.000 ακόλουθους προτού την κλείσει το Facebook.

Εκατοντάδες νέες ομάδες «Stop the Steal» συνέχισαν να εμφανίζονται. Όσο το Facebook τις έκλεινε, τόσο περισσότεροι ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που εμπλέκονται σε ομάδες πολιτοφυλακής και συνωμοσίας μετακινούνταν σε νέους, λιγότερο περιοριστικούς ιστότοπους κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των Parler και Gab.

Και εκεί, ένα κίνημα για τη διοργάνωση μιας διαμαρτυρίας υπέρ του Τραμπ στην Ουάσιγκτον συγκέντρωσε ιδιαίτερη δυναμική. Αρκετές γνωστές προσωπικότητες του ακροδεξιού χώρου, όπως ο Αλί Αλεξάντερ, ακραίος Ρεπουμπλικανός, παλαιότερα γνωστός ως Αλί Αμπάρ, άρχισαν να εμφανίζονται ως ηγέτες του «Stop the Steal». Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι στερούμενοι αποδείξεων ισχυρισμοί για εκλογική απάτη αποτελούσαν την «σημαία» τους. Ο Αλεξάντερ και άλλοι προέτρεψαν τους υποστηρικτές του Τραμπ να κατευθυνθούν προς το Καπιτώλιο.
Κλείσιμο

Ο 32χρονος Τζέικ Αντζέλι και θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ πρωταγωνίστησε στα επεισόδια. Είναι από αυτούς που εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γερουσίας, φωνάζοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών. Φορούσε κάτι που θύμιζε πολεμιστή Βάικινγκ ή Σομάνο με προβιά και κέρατα.

Είναι οπαδός του ακροδεξιού κινήματος QAnon, μία γνωστή διαδικτυακή κοινότητα θεωριών συνωμοσίας που θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ήρωα και που θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να διεξάγει έναν κρυφό πόλεμο εναντίον μιας ελίτ παιδόφιλων που υποστηρίζουν τον σατανά. Ο ίδιος δηλώνει καλλιτέχνης, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα «περσόνα» στον ακροδεξιό, διαδικτυακό χώρο.
ErE0S9VW4AQ4Sbk

Ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πρωταγωνιστές των γεγονότων ήταν και ο Ρίτσαρντ Μπάρνετ. Η φωτογραφία που τον εμφανίζει με τα πόδια πάνω σε ένα γραφείο στο Καπιτώλιο προκάλεσε όνειδος. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι το γραφείο ήταν της Νάνσι Πελόζι.  «Έβαλα τα πόδια μου στο γραφείο της και έξυσα τα α@@@α μου», δήλωσε προκλητικά στα μίντια, ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του «λευκό εθνικιστή».

Από την άλλη, ένας ακόμα άνδρας ονόματι Άνταμ Τζόνσον από την Φλόριντα και κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας κυκλοφορούσε κρατώντας μία πινακίδα. Δεν έχασε, μάλιστα, την ευκαιρία να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 510 τα νέα κρούσματα - 391 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

Χάος στις ΗΠΑ: Κυκλοφορούσε για βδομάδες στα social media το σχέδιο εισβολής στο Καπιτώλιο

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Αύριο οι αποφάσεις για εμπόριο - click away 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης