ΗΠΑ: Πυρηνικός εκβιασμός από το Ιράν

ΗΠΑ: Πυρηνικός εκβιασμός από το Ιράν

Νωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% στην υπόγειο σταθμό του Φορντόβ

ran
Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ξεκίνησε την διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί στην διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον, με την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια μορφή «πυρηνικού εκβιασμού».

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.

Σήμερα η Τεχεράνη γνωστοποίησε την κίνησή της αυτή, προχωρώντας στην βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τον Μάιο 2019, έναν χρόνο μετά την μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή συμφωνία που συνοδεύθηκε από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει βασικές της δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της το απόγευμα ότι το «Ιράν άρχισε σήμερα να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί μετά από πολλά χρόνια στο μετρό της Μόσχας

Πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ ο Λάρι Κινγκ - Νοσηλεύεται με Covid-19

Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδά Νίκο Παπάζογλου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης