Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί μετά από πολλά χρόνια στο μετρό της Μόσχας

Ρωσία: Γυναίκες οδηγοί μετά από πολλά χρόνια στο μετρό της Μόσχας

Για πρώτη φορά από τη σοβιετική εποχή στο τιμόνι των τρένων της Μόσχας βρίσκονται και γυναίκες οδηγοί - Είχα αποκλειστεί γιατί το επάγγελμα θεωρούνταν επιβλαβή για την υγεία των γυναικών

23614498
Στο τιμόνι των τρένων της Μόσχας βρίσκονται πλέον και γυναίκες οδηγοί, ένα από τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα από τη σοβιετική εποχή.

«Η εργασία αυτή είχε συμπεριληφθεί τότε στο κατάλογο με τα επαγγέλματα τα οποία θεωρούνταν επιβλαβή για την υγεία των γυναικών», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Τώρα όμως το μετρό της Μόσχας αλλάζει σελίδα...

Προσελήφθησαν γυναίκες οδηγοί για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία

Χθες, η διεύθυνση του μετρό στη Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσέλαβε γυναίκες οδηγούς για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του, έπειτα από τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, που απέκλειε τις γυναίκες από διάφορα επαγγέλματα.

«Οι πρώτες γυναίκες οδηγοί τρένων στη σύγχρονη ιστορία ξεκίνησαν να εργάζονται για το μετρό της Μόσχας», διευκρινίζει το σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς, που διαχειρίζεται το δίκτυο του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το γεγονός ότι ένα διάταγμα του υπουργείου Εργασίας απαγόρευε την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων από τις γυναίκες είχε επικριθεί δριμύτατα στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν με αποτέλεσμα να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Κλείσιμο
Τον Σεπτέμβριο του 2020 ένα διάταγμα του ρωσικού υπουργείου Εργασίας μείωνε από 456 σε περίπου 100 τον αριθμό των επαγγελμάτων τα οποία μπορούν να ασκήσουν μόνον οι άνδρες.

Γιατί είχαν αποκλείσει τις γυναίκες από το να οδηγούν συρμούς του μετρό

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο η οδήγηση ενός συρμού του μετρό είναι επικίνδυνη διότι προϋποθέτει πολλές ώρες εργασίας στο υπέδαφος, δέχθηκε έντονη κριτική καθώς το μετρό απασχολεί επίσης γυναίκες για την καθαριότητα και τα ταμεία.

Σύμφωνα με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Μόσχας, χάρη στην αυτοματοποίηση, η οδήγηση των τρένων δεν «συνδέεται πλέον με σκληρή σωματική προσπάθεια».

Ο προηγούμενος κατάλογος, που είχε εγκριθεί το 2000, απέκλειε τις γυναίκες από επαγγέλματα όπως τη μεταλλουργία και τις εξορυκτικές εργασίες και τους απαγόρευε επίσης να απασχοληθούν ως οδηγοί λεωφορείων, ναυτικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων ακόμα και ως κατασκευάστριες πνευστών οργάνων.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Twitter τρολάρει τον Χρήστο Ταραντίλη: «Καλέ, τον Άγγελο Μπράτη έβαλαν κυβερνητικό εκπρόσωπο;»

Υπουργείο Εργασίας: Σκυτάλη από τον Βρούτση στον Χατζηδάκη και στη μέση οι εκκρεμείς συντάξεις

Ανασχηματισμός: Τα ισχυρά πρόσωπα, οι εκπλήξεις και η «σωτηρία της τελευταίας στιγμής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης