Brexit: «Μπλόκο» σε Βρετανούς που ήθελαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στην Ισπανία

Brexit: «Μπλόκο» σε Βρετανούς που ήθελαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους στην Ισπανία

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι και τα αποδεικτικά αίτησης για άδεια παραμονής  και το «πράσινο πιστοποιητικό» για πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν για τους Βρετανούς κατοίκους εφ όσον ταξιδεύουν υπό τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου

airport_british
Στο αεροδρόμιο του Χϊθροου «κόλλησαν» όπως καταγγέλλουν Βρετανοί που μένουν στην Ισπανία και επιχείρησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Skynews, δύο αεροπορικές εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι τα αποδεικτικά έγγραφα παραμονής τους δεν ήταν πλέον έγκυρα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου Brexit με την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, την ώρα μάλιστα που τα μέτρα ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηρά σε πολλές χώρες εξαιτίας του νέου πιο μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στη χώρα.

Η Ισπανία απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τη Βρετανία, εκτός από τους υπηκόους της και τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με δικαιώματα διαμονής.

Οι ισπανικές και βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι ένα πράσινο πιστοποιητικό ιθαγένειας της ΕΕ με αριθμό αναγνώρισης αλλοδαπού που έχει εκδοθεί από την Ισπανία εξακολουθεί να ισχύει για βρετανούς υπηκόους που κατοικούν στην Ισπανία.

Ωστόσο, η British Airways και η Iberia αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε κάποιους να ταξιδέψουν στη χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Μεταξυ των Βρετανών που δεν κατάφεραν να επιβιβαστουν σε πτήση BA / Iberia με προορισμό τη Μαδρίτη από το Χϊθροου του Λονδίνου και η 69χρονη Πατρίσια Μούντι, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει μόνιμα στην Αλμερία.


Κλείσιμο


«Πάμε σπίτι. Η Ισπανία είναι το σπίτι μας και ο σύζυγός μου έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε η κ. Μούντι και ισχυρίστηκε ότι έχουν ξοδέψει 1.900 λίρες για τεστ κορωνοϊού, εισιτήρια και έξοδα μετακίνησης και διαμονής εις διπλούν μετά την άρνηση της αεροπορικής εταιρείας να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν την πρώτη φορά.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο Κρίστιαν Γκούντε, ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία μηχανικών και ζει στη Μαδρίτη με τη σύζυγό του Αλίτσια.
«Η Ισπανία εφαρμόζει ένα νέο σύστημα που ονομάζεται TIE για την εγγραφή μόνιμων ξένων κατοίκων. Ωστόσο, υπήρξε καθυστέρηση λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων» ανέφερε ο κ.Γκουντέ μετά από ενημέρωση που είχε με τη Βρετανική Πρεσβεία.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι και τα δύο αποδεικτικά αίτησης για το TIE και το «πράσινο πιστοποιητικό» για πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν για τους Βρετανούς κατοίκους να ταξιδεύουν υπό τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

«Οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το πράσινο έγγραφο παραμονής θα γίνει δεκτό για να επιστρέψει το ταξίδι στην Ισπανία», ανέφερε. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει επίσημη θέση από τη British Airways και την Iberia, για το εάν θα τους επιτρέψουν να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν στην Ισπανία.



Ειδήσεις σήμερα:

Η viral πάστορας που έγινε στρίπερ απαριθμεί τα... «δώρα» που της χάρισε το 2020!

Eπιχείρηση «Ελευθερία»: Στα περιφερειακά νοσοκομεία τα εμβόλια για τους υγειονομικούς

Eurotunnel: Τι θα αλλάξει για το «σύμβολο σύνδεσης» στη μετά-Brexit εποχή;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης