Τα πατροπαράδοτα και... περίεργα έθιμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανά τον κόσμο

Τα πατροπαράδοτα και... περίεργα έθιμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανά τον κόσμο

Κάθε λαός έχει τα δικά του - Από σταφύλια και κίτρινα ή κόκκινα εσώρουχα, μέχρι το άνοιγμα των παραθύρων μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα

protoxronia-kosmos-4
Τα έθιμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ποικίλλουν ανά χώρα αντανακλώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού.

Το επεισοδιακό 2020 μας αποχαιρετά και μόλις το ρολόι κτυπήσει δώδεκα ακριβώς, κάθε χώρα θα γιορτάσει με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο την έλευση του Νέου Έτους ξορκίζοντας το κακό... Στη χώρα μας, για παράδειγμα, κόβουμε την παραδοσιακή βασιλόπιτα κι όποιος βρει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός της νέας χρονιάς.

Στην Ισπανία όμως, όπως και σε άλλες δύο χώρες της υφηλίου, τρώνε σταφύλια, όπως εξηγεί στο αφιέρωμά της η γερμανική εφημερίδα «Bild». Αντιθέτως, στην Τσεχία, κόβουν μήλα γιατί στον πυρήνα τους κρύβεται το μυστικό της ευτυχίας...

Δώδεκα σταφύλια

Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αργεντινή, τα σταφύλια έχουν την τιμητική τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το έθιμο λέει ότι πρέπει να φας ένα τσαμπί σταφύλια: με κάθε κτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα να τρως από ένα - δώδεκα συνολικά. Τρώγοντας τα σταφύλια κάνεις και μία ευχή.

Εάν δεν προσέξεις και ξεροκαταπιείς ή μπερδευτείς στο μέτρημα, τότε η νέα χρονιά δεν θα είναι και τόσο καλή. Αυτό το έθιμο είναι τόσο διαδεδομένο που στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν συσκευασίες με δώδεκα σταφύλια.

Εσώρουχα σε κίτρινο και κόκκινο χρώμα

Το κίτρινο φαίνεται υπέροχο κυρίως στο μαυρισμένο δέρμα. Ωστόσο, οι γυναίκες στην Κεντρική Αμερική δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο χρώμα που τις κολακεύει. Κι αυτό γιατί, φορώντας κίτρινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Νέο Έτος θα τους φέρει ευτυχία, ευημερία και οικονομικά οφέλη .

Αντιθέτως, στην Ισπανία και την Ιταλία, οι κυρίες συνήθως φορούν κόκκινα εσώρουχα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς - για ευτυχία , αγάπη, επιτυχία και υγεία. Αλλά το εσώρουχο πρέπει να είναι καινούριο και την επόμενη ημέρα, 1η Ιανουαρίου, να πετιέται στα σκουπίδια.

Πηδούν από την καρέκλα

Κλείσιμο
Η Δανία είναι από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο. Το έθιμο που λατρεύουν οι Δανοί είναι το ακόλουθο: Με το πρώτο κτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα, πηδούν από μία καρέκλα. Με τον τρόπο αυτό κάνουν το πέρασμά τους στη νέα χρονιά για να έχουν την τύχη με το μέρος τους.

Διαβάζουν τον πυρήνα του μήλου

Στην Τσεχία, κόβουν μήλα. Κι αυτό για να διαβάσουν το μέλλον τους, το οποίο θεωρητικά κρύβεται στον πυρήνα του φρούτου. Εάν ο πυρήνας έχει σχήμα του αστεριού, αυτό σημαίνει τύχη. Εάν όμως μοιάζει με σταυρό, σκούρα τα...πράγματα.

Γλυκό σαν πετιμέζι ...

Κατά τη διάρκεια της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς «Rosh Hashanah» (γιορτάζεται Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), οι πολίτες τρώνε γλυκά μήλα, αρκετό μέλι ή κέικ με μέλι. Για να είναι η νέα χρονιά μέσα στη γλύκα και όχι στις πίκρες.

Ανοίγουν τα παράθυρα τα μεσάνυχτα

Στην Κίνα, η καθαριότητα των σπιτιών γίνεται την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να φύγουν μαζί με τις βρωμιές τα ...κακά πνεύματα. Μάλιστα, πολλοί Κινέζοι ανοίγουν τα παράθυρά τους, μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε η ευτυχία να μπορεί να μπει στο σπίτι και την οικογένεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Σχέδιο «Πρωτοχρονιά μόνοι στο σπίτι»: Εφοδοι της ΕΛΑΣ σε πάρτι και κανείς έξω μετά τις δέκα το βράδυ

Αγωνία για τη μεθεόρτια επιδημιολογική κατάσταση - Πότε θα έχουμε «εικόνα»

«Θρίλερ» με το πτώμα γυναίκας σε βαλίτσα: Σήμερα η εξέταση DNA που ίσως αποκαλύψει την ταυτότητα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης