Πούτιν για τον κατάσκοπο της KGB Τζορτζ Μπλέικ: Πολύτιμη η συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη

Πούτιν για τον κατάσκοπο της KGB Τζορτζ Μπλέικ: Πολύτιμη η συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη

Ο Τζορτζ Μπλέικ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ταυτόχρονα πράκτορας της KGB, πέθανε σε ηλικία 98 ετών

ap_17314380487876
Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η είδηση θανάτου, σε ηλικία 98 ετών, του Βρετανού, πρώην διπλού πράκτορα Τζορτζ Μπλέικ, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής μιλώντας για έναν εξαίρετο επαγγελματία, υπόδειγμα θάρρους.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποχαιρέτισε τον Μπλέικ με τα εξής λόγια: «Ήταν λαμπρός επαγγελματίας, άνθρωπος ιμε σπουδαία ποιότητα και θάρρος. Η συμβολή του πολύτιμη στη διασφάλιση της στρατηγικής ισοτιμίας και της διατήρησης της ειρήνης στον πλανήτη. Θα τιμάμε πάντα τη μνήμη του θρυλικού άνδρα».

Ο Τζορτζ Μπλέικ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ταυτόχρονα πράκτορας της KGB.

Οι κατάσκοποι της Δύσης είχαν σκάψει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα τούνελ 548 μέτρων κάτω από το τείχος του Βερολίνου για να φτάσουν υπόγεια στον Σοβιετικό τομέα στο Βερολίνο και να παγιδεύσουν τις συνομιλίες των Ανατολικών.

Tρεις χιλιάδες τόνοι χώμα βγήκαν κρυφά για να δημιουργηθεί το πιο γνωστό τούνελ κατασκοπείας. Οι υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας δεν ανακοίνωσαν τίποτα για την «Επιχείρηση Χρυσός» για να μην υπάρξουν διαρροές.

Η διαρροή όμως προήλθε από την ίδια τη βρετανική κατασκοπεία.

Ο Μπλέικ ενημέρωσε τους Σοβιετικούς για το τούνελ. Ανατολικογερμανοί και Σοβιετικοί, αντί να προχωρήσουν στην αποκάλυψή του, το χρησιμοποίησαν για να δίνουν λάθος πληροφορίες.

Κλείσιμο
Όταν δεν το χρειάζονταν πλέον, το αποκάλυψαν, χρεώνοντας στους Δυτικούς την επιχείρηση. Ύστερα από χρόνια ο Μπλέικ συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Θεωρήθηκε υπεύθυνος για το θάνατο 42 δυτικών πρακτόρων και για την αποκάλυψη στους Σοβιετικούς. Κατάφερε όμως να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μόσχα.

Ειδήσεις σήμερα

Χαλκίδα: Συνελήφθη και ο δεύτερος δολοφόνος του 51χρονου επιχειρηματία

Χωρικά ύδατα: Το τελευταίο βήμα για την επέκταση στα 12νμ στο Ιόνιο

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Η ανοσία είναι ακόμη μακριά, τα δύσκολα είναι μπροστά μας 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης