Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι: Ο vegan οινοποιός, ο Μιρό και το κόκκινο διαμάντι της Τοσκάνης

Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι: Ο vegan οινοποιός, ο Μιρό και το κόκκινο διαμάντι της Τοσκάνης

Ο ιδιοκτήτης ενός από τους πλέον διάσημους Ιταλικούς αμπελώνες είναι ένας παθιασμένος συλλέκτης και η εταιρεία του δεν αναλαμβάνει την πώληση ενός έργου, αν αυτό δεν έχει εκτιμηθεί για 20.000.000 δολάρια

kastilioni
Ο Πεπίνο Καστιλιόνι κοίταζε τον αμπελώνα που μόλις είχε αγοράσει σε μια πλαγιά της περιοχής του Κιάντι στην Τοσκάνη και ονειρευόταν ήδη το μέλλον, με το αεράκι να φυσάει απαλά εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα του 1974, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

quer_5


Ήθελε να δημιουργήσει κρασιά που δεν θα ήταν αποκλειστικά από Sangiovese, αλλά μια ιδανική μίξη με άλλες ποικιλίες, που είχε γευθεί στο Μπροντό και την Βουργουνδία όπως το Καμπερνέ Σοβινιόν, το Μερλό, το Σαρντονέ και το Πινό Μπλανκ.

quer_2


Κλείσιμο
Σαράντα έξι χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα, τα κρασιά της Querciabella από την οικογένεια Καστιλιάνο θεωρούνται ως κορυφαίο δείγμα της λεγόμενης βιοδυναμικής καλλιέργειας.

quer_batar_2


Για πολλούς είναι ένα από τα άγια δισκοπότηρα των επονομαζόμενων Super Tuscun οίνων και ο εν πολλοίς υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο υιός Καστιλιάνο.

Αυτός που από το 1980 ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα 690 στρέμματα των αμελώνων στα θρυλικά χωριά του Chianti Classico (Ράντα, Γκαϊόλε και Γκρέβε) αλλά και τα 320 στην επίσης θρυλική ζώνη της Μαρέμα (από όπου ξεκίνησαν τα Super Tuscan).

quer_3


Ως πληθωρική προσωπικότητα που λατρεύει εκτός από το κρασί την τέχνη, ο Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι συζητήθηκε πολύ όταν εξέλιξε ακόμη περισσότερο τις βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας και παραγωγής της Querciabella.

Πλέον θεωρήται ο μεγαλύτερος βιοδυναμικός αμπελώνας της Ιταλίας ο οποίος ακολουθεί μια συγκεκριμένη μορφή που ονομάζεται Cruetly Free Biodynamic, επειδή δεν χρησιμοποιεί τίποτε ζωικό, τόσο στον αμπελώνα όσο και στην οινοποίηση του διάσημου κρασιού.

Ο Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι που ήταν σύμβουλος για δύο χρόνια στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είναι από τα πιο ενεργά μέλος της vegan κοινότητας, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει μια Cαmartina του 2012 με ένα wagyu beef, αλλά μάλλον με ένα μπιφτέκι σόγιας!

The Art of Surprise: Opteres Ltd


Κι αν αυτό ηχεί ιερόσυλο σε πολλούς λάτρεις του κρασιού, για τον ίδιο είναι τρόπος ζωής εδώ και χρόνια, από τότε που πιο νέος τριγύρναγε στα σοκάκια του Γκρέβε, το πιο κλασσικό χωριό της ζώνης Chianti Classico.

Οι βαθμολογίες των κρασιών του είναι ανάλογες της ποιότητας κάτι που διαπίστωσαν κορυφαίοι κριτικοί όπως ο Ουόλτερ Σπέλερ υπεύθυνος για τον Ιταλικό αμπελώνα στο σημαντικό site της Τζάνσις Ρόμπινσον.

Φέτος έκανε ένα ανεπίσημο Classification α λα Saint Emillion (Bordeaux), και τα δύο Κιάντι της εταιρείας κατατάχθηκαν grand cru classe B, ή στα ιταλικά classifica B.

sebastiano_5


Εκτός από το Σαντζιοβέζε, εξέχουσα θέση έχει το Καμπερνέ Σοβινιόν στην Camartina και στην Mongrana, το Μερλό στο Palafreno και βέβαια το Σαρντονέ και το Πινό Μπιάνκο στο Batar.

quer_1


Ένα κρασί που προήλθε από τον θαυμασμό των Καστιλιόνι στα γαλλικά οινοποιήματα και τις συχνές επισκέψεις και γευστικές δοκιμές στην Βουργουνδία.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο λευκό κρασί σε ό,τι έχει να κάνει με τους αμπελώνες της Τοσκάνης με μια ποικιλιακή σύνθεση που δύσκολα συναντάται αλλού σήμερα, ενώ θεωρείται το κορυφαίο λευκό της Ιταλίας.

Η συγκέντρωση των δισεκατομμυριούχων στο Χονγκ Κονγκ

H οινοποίηση και η ωρίμανσή του γίνεται σε γαλλικά βαρέλια 228 λίτρων και οι δύο ποικιλίες -Πινό και Σαρντονέ- συμμετέχουν σε αναλογία 50% η κάθε μία και η κριτική της Ρόμπινσον το 2009 έκανε λόγο για το πιο φιλόδοξο Πινό Μπλανκ του πλανήτη.

sebastiano_4


Αυτό το εξαιρετικό λευκό μαζί με τα κόκκινα «διαμάντια» της Qureciabella είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πριν απο έξι χρόνια σε ένα αξέχαστο κάλεσμα του Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι οι διακόσιοι καλεσμένοι του.

Ο Ιταλός οινοποιός εκτός από το κρασί είναι συλλέκτης και λάτρης της τέχνης αλλά και εμπνευστής της εταιρείας Opteres η οποία απευθύνεται στους πιο ισχυρούς συλλέκτες στον κόσμο.

quer_batar


Μέσω αυτής σε ένα αυστηρά ιδιωτικό event ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου έδωσαν το παρόν τον Μάιο του 2014 στο Χονγκ Κονγκ για να δουν τέσσερα μοναδικά έργα τέχνης.

A Masterpiece Revelation by Opteres and Hong Kong Tatler


Τα δύο ήταν πίνακες του Χουάν Μιρό και τα άλλα δύο έφεραν την υπογραφή του Ρενέ Μαγκρίτ με την συνολική τους αξία να υπερβαίνει τα 100.000.000 δολάρια, ενώ βρίσκονταν εκτός αγοράς πάνω από τριάντα χρόνια.

magritte_sebastiano


miro_seabastiano

Οι δισκεκατομμυριούχοι από την Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ απόλαυσαν εξαιρετικές γεύσεις και κάποιες από τις καλύτερες χρονιές της Querciabella, πριν γίνουν τα αποκαλυπτήρια των τεσσάρων πινάκων.

sebastiano_2


sebastiano_3


Σε μια ολιγόλεπτη συνέντευξη του πριν λίγα χρόνια ο Σεμπαστιάνο Καστιλιόνι αποκάλυψε ότι η εταιρία του δεν δέχεται έργο προς πώληση αν η εκτιμώμενη αξία του είναι κάτω από 20.000.000 δολάρια.

Για όσους τον ξέρουν και αυτό είναι ένα απτό δείγμα της αίσθησης που έχει για το money value ένας άνθρωπος που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ένα από τα κορυφαία κρασιά της Τοσκάνης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η Ευρώπη το... σκέφτεται, οι ΗΠΑ το κάνουν πράξη: Άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Κορωνοπάρτι με... κάνναβη και χωρίς μάσκες στη Θεσσαλονίκη - Χειροπέδες σε επτά νεαρούς

Παγώνη: Στείλαμε εξώδικο στον κ. Εξαδάκτυλο για όσα είπε για τους γιατρούς του ΕΣΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης