Δανία: Φόβος για τα μινκ που έχουν δραπετεύσει

Δανία: Φόβος για τα μινκ που έχουν δραπετεύσει

Εκφράζεται ανησυχία ότι τα μινκ μπορεί να μολύνουν άλλα άγρια ζώα και στη συνέχεια ανθρώπους

vizon_111
Σε υπόθεση που αφορά όλο τον κόσμο εξελίχθηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε μινκ. Στη Δανία, μετά τη σφαγή εκατομμυρίων ζώων αυτού του είδους, επικράτησε πολιτική ένταση και τριγμοί, με την πρωθυπουργό της χώρας να βγαίνει δημοσίως και με δάκρυα στα μάτια να μιλά για νομικό σφάλμα. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ακούγεται ακόμη μια φωνή αγωνίας.

Μινκ που έχουν δραπετεύσει θα μπορούσαν να μολύνουν άγρια ζώα της Δανίας και στη συνέχεια το μεταλλαγμένο στέλεχος να μεταφερθεί σε ανθρώπους.

«Κάθε χρόνο ξεφεύγουν μερικές χιλιάδες βιζόν. Γνωρίζουμε ότι επειδή είναι είδος, που μπορεί εύκολα να ξεφύγει, οι κυνηγοί και οι παγιδευτές σκοτώνουν μερικές χιλιάδες βιζόν σε ετήσια βάση. Ο πληθυσμός όσων διαφεύγουν είναι σταθερός», δήλωσε ο Στεν Μόρτενσεν, διευθυντής κτηνιατρικών ερευνών στη Δανία.

Φέτος, όπως είπε ο Μόρτενσεν, υπήρχε ο κίνδυνος περίπου το 5% των βιζόν που διέφυγαν από τα αγροκτήματα να μολύνθηκαν με Covid-19.

Ωστόσο, καθησυχάζει η πληροφορία του ειδικού ότι τα μινκ αναρρώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα και χτίζουν ανοσία.

Δεκαεπτά εκατομμύρια βιζόν θανατώθηκαν από τις αρχές της Δανίας και με τν βοήθεια φορτηγών, μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους.

Κλείσιμο
Η νέα παραλλαγή Covid 19 που ονομάζεται «Cluster 5», προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.

Εκτός από τη Δανία, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης σήμανε συναγερμός μετά την ανακάλυψη μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νέο στέλεχος Covid-19 παρουσιάζει μεταλλάξεις που δεν είχαν παρατηρηθεί ως τώρα.

Μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, πριν από λίγες ημέρες, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ζήτησε για πρώτη φορά προσωπικά συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης των βιζόν, τον πληθυσμό των οποίων αποφάσισε να θανατώσει μαζικά.

Η Δανή πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα εκτροφείο στο Κόλντινγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, τα ζώα του οποίου θανατώθηκαν, ενώ η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή νομική βάση για να εξοντώσει τα υγιή μινκ.

Περισσότερα από τα 2/3 των περίπου 15-17 εκατομμυρίων βιζόν έχουν ήδη θανατωθεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 2.013 τα νέα κρούσματα - Στους 607 οι διασωληνωμένοι, 101 

«Επαγγελματική δουλειά» βλέπουν στην κλοπή από θυρίδες τράπεζας στο Νέο Ψυχικό – Πού στρέφονται οι έρευνες

Μητσοτάκης: Μείωση φόρου 50% για 7 χρόνια στους Έλληνες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης