Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πώς οι χάκερς έθεσαν σε ομηρία τον ποδοσφαιρικό σύλλογο

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πώς οι χάκερς έθεσαν σε ομηρία τον ποδοσφαιρικό σύλλογο

Ειδικοί εξηγούν στο protothema.gr πώς οι χάκερς κατάφεραν να «κλειδώσουν» όλα τα υπολογιστικά συστήματα του Συλλόγου – Με την υπόθεση ασχολείται και το National Cyber Security Center (NCSC) της Βρετανίας

man-united434
Θύμα κυβερνοεγκληματιών έπεσε ο μεγάλος αγγλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, παρόλο που οι υπεύθυνοι του συλλόγου προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφή την κυβερνοεπίθεση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ, χάκερς κατάφεραν να «εισβάλουν» στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο γήπεδο Ολντ Τράφορντ και να «μπλοκάρουν» όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ζητώντας εκατομμύρια λίρες για να το «ξεκλειδώσουν».

Ήδη με την μεγάλη αυτή υπόθεση ασχολείται και το National Cyber Security Center (NCSC) της Βρετανίας προκειμένου να διαλευκανθεί η μεγάλη κυβερνοεπίθεση ενώ άνθρωποι των συστημάτων ασφαλείας εξηγούν στο protothema.gr ότι οι επιτήδειοι κατάφεραν να «κλειδώσουν» όλα τα υπολογιστικά συστήματα του Συλλόγου, από υπολογιστές μέχρι τα επαγγελματικά email των εργαζομένων, μέσω ενός email που έστειλαν οι χάκερς με κακόβουλο λογισμικό.

Σε κρυπτονομίσματα ζητούν την καταβολή των λύτρων

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Μάντσεστερ «μολύνθηκε» από ransomware, το οποίο είναι κακόβουλο λογισμικό που «κλειδώνει» μια συσκευή ή συσκευές και κρυπτογραφεί τα περιεχόμενά της προκειμένου οι κυβερνοεγκληματίες να εξαναγκάσουν τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη να τους καταβάλλει λύτρα, τα οποία, όπως και στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι σε μορφή κρυπτονομισμάτων. Δηλαδή bitcoin monero ή άλλο κρυπτονόμισμα που είναι δύσκολο στον εντοπισμό.


Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα οι χάκερς έστειλαν ένα email το οποίο δεν προκάλεσε την περιέργεια των ανθρώπων της Γιουνάιτεντ και το άνοιξαν. Αυτό το email περιείχε ένα επισυναπτόμενο αρχείο με το κακόβουλο λογισμικό. Μόλις το άνοιξαν αμέσως αυτό άρχισε να κρυπτογραφεί αρχεία και όταν ολοκλήρωσε την αποκρυπτογράφηση έφθασε και το μήνυμα των χάκερς με το οποίο ζητούσαν την «απελευθέρωση» του συστήματος αφού πρώτα τους καταβληθούν Bitcoin.

Φοβούνται για τη διαρροή εκατομμύρια προσωπικών δεδομένων

Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα των ανθρώπων του αγγλικού συλλόγου είναι ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα των φιλάθλων της Μάντσεστερ έχουν πέσει στα χέρια των χάκερς και σύμφωνα με τη νομοθεσία που υπάρχει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πάρα πολύ πιθανόν ο σύλλογος να κληθεί ένα τεράστιο χρηματικό ποσό γιατί είχε αφήσει απροστάτευτα αυτά τα σημαντικά στοιχεία. Σύμφωνα με ανθρώπους του βρετανικού συλλόγου κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση, ενώ γίνεται και εσωτερική έρευνα για το τι μπορεί να έχει συμβεί. Παράλληλα οι άνθρωποι της Μάντσεστερ διευκρινίζουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί τα συστήματα του Όλντ Τράφορντ που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Ο κύριος Κυπριανός Βασιλόπουλος Σύμβουλος ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων της εταιρίας security Full Counter –  μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε σχετικά ότι «για να προστατευτεί κάποιος οργανισμός από τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση όλες τις ώρες και να μπορεί να κόβει τέτοιου είδους emails με κακόβουλο λογισμικό. Να κάνει backup σε τακτική βάση και να διατηρεί ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας. Να διατηρεί ενημερωμένο το λογισμικό και τις εφαρμογές του συστήματος και να χρησιμοποιεί αξιόπιστη και πολυεπίπεδη λύση ασφαλείας η οποία να είναι ενημερωμένη. Τώρα ο φόβος που υπάρχει είναι κατά πόσο έχουν «χακευτεί» τα προσωπικά δεδομένα των φανς της αγγλικής ομάδας». 

Ειδήσεις σήμερα:

Ντιέγκο Μαραντόνα: Γίνεται άγαλμα στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες


Κορωνοϊός: Δωρεάν ψυχολογική στήριξη για το στρες από τον κορωνοϊό στο 10306


Ξανά με πυρετό ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης