Πώς ο κορωνοϊός απειλεί τα... θέρετρα σκι στην Ευρώπη

Πώς ο κορωνοϊός απειλεί τα... θέρετρα σκι στην Ευρώπη

Αγωνία για τον χειμερινό τουρισμό σε πολλές χώρες της Ευρώπης -  Τι επιδιώκουν οι ηγέτες των κρατών

ski
Τον Νοέμβριο του 2013 όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, σχεδόν σύσσωμου του ευρωπαϊκού Τύπου, ο Τόμας Βίζερ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup Working Group, προκαλούσε έκπληξη στη χώρα μας λέγοντας ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθούν «μετά τις διακοπές του σκι».

Ωστόσο σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι συγκεκριμένες διακοπές είναι τόσο σημαντικές όσο σχεδόν και οι καλοκαιρινές. Στη Γερμανία, υπολογίζεται ότι περίπου 14.6 εκατ. πολίτες ασχολούνται ερασιτεχνικά με το σκι, ενώ περιοχές γύρω από τις ιταλικές, τις γαλλικές και τις αυστριακές Άλπεις στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον χειμερινό τουρισμό.

Στην Αυστρία «οι διακοπές του σκι» συνεισφέρουν περισσότερο από το 15% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας, ενώ οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στον εν λόγω κλάδο απασχολούν το 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Παρά ταύτα στην εποχή του κορωνοϊού η πιθανότητα να σταματήσει έστω προσωρινά αυτή η αγαπημένη ασχολία εκατομμυρίων Ευρωπαίων, έχει προκαλέσει τον λεγόμενο «πόλεμο του σκι»

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η αγάπη της οποίας για το σκι είναι γνωστή, ζήτησε μια πανευρωπαϊκή συμφωνία, ώστε τον φετινό χειμώνα να παραμείνουν κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην ΕΕ. «Η εποχή του σκι πλησιάζει. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με το εάν θα μπορούσαμε να κλείσουμε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Κάτω Βουλή, το Bundestag.

Στην ίδια γραμμή με την Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ αλλά και την Ελβετία, να συντονιστούν ώστε να κλείσουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. «Εάν η Ιταλία αποφάσιζε μόνη της να κλείσει τα χιονοδρομικά κέντρα, τότε θα υπήρχε ο κίνδυνος οι Ιταλοί πολίτες να ταξιδέψουν στη Γαλλία, την Αυστρία ή την Ελβετία και να μεταφέρουν τον ιό πίσω στη χώρα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος δήλωσε ότι στο πλαίσιο της μερικής και σταδιακής άρσης των περιορισμών, οι Γάλλοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν μέχρι και 20 χιλιόμετρα μακριά από τις οικίες τους, αλλά τα χιονοδρομικά κέντρα, παρόλο που θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό, δεν θα μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τα lifts για να εξυπηρετήσουν τους σκιέρ.

Το ζήτημα των «διακοπών του σκι» απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, το θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν την άποψη του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ αναφορικά με την πιθανότητα ακύρωσης των διακοπών του σκι.

Ωστόσο, παρόλο που το χειμερινό τουριστικό θέρετρο του Ισγκλ της Αυστρίας θεωρείται από πολλούς το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού στην Ευρώπη τον περασμένο Μάρτιο, δύο αλπικά κράτη και συγκεκριμένα η Αυστρία και η Ελβετία αρνούνται να θέσουν περιορισμούς σε αυτό το κομμάτι της βαριάς τους βιομηχανίας.

«Οι χειμερινές διακοπές στην Αυστρία θα είναι ασφαλείς», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της χώρας Ελίζαμπεθ Κέστινγκερ, η οποία τόνισε ότι θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί τόσο στα μπαρ και τα εστιατόρια, όσο και στα ίδια τα χιονοδρομικά κέντρα. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ δήλωσε ότι εάν η ΕΕ θέλει να επιβάλει το κλείσιμο των χιονοδρομικών κέντρων θα πρέπει να καταβάλει και τα χρήματα που θα χαθούν, καθώς τα χειμερινά θέρετρα στη χώρα θα έχαναν έως και 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα στην Ελβετία η οποία δεν είναι κράτος- μέλος της ΕΕ, παρόλο που εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί σε μερικά ανατολικά γαλλόφωνα καντόνια που πλήττονται από την πανδημία, αρκετά χειμερινά θέρετρα στα δυτικά της χώρας έχουν ήδη ανοίξει περιμένοντας τους πρώτους τουρίστες. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Ελβετία, παρατηρείται ήδη, πτώση άνω του 30% στις διανυκτερεύσεις στα σημαντικότερα χειμερινά θέρετρα, κάτι που σημαίνει μείωση εσόδων από τον τουρισμό άνω των 11 δισ. ευρώ.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ιταλίας έχουν έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, το ένα τρίτο των οποίων προέρχεται από την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όταν πολλοί Ιταλοί κάνουν διακοπές στις Άλπεις και τους Δολομίτες. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας παρέχουν περισσότερες από 120.000 θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν περίπου 2 δισ. ευρώ στις ΑΕΠ.

Ειδήσεις σήμερα:

Απάτη τύπου carousel: «Εξαφανίστηκε» από τρία e-shops ΦΠΑ 15 εκατ. σε 3 χρόνια

Τι καιρό θα έχουμε το Σαββατοκύριακο: Δείτε αναλυτικούς χάρτες

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Την επόμενη εβδομάδα παίρνει εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης