«Καμπανάκι» ECDC: Ανεπαρκή τα μέτρα σε χώρες της Ευρώπης για τη μείωση του δείκτη «R» πριν τα Χριστούγεννα

«Καμπανάκι» ECDC: Ανεπαρκή τα μέτρα σε χώρες της Ευρώπης για τη μείωση του δείκτη «R» πριν τα Χριστούγεννα

Τι επισημαίνει το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τον χειρισμό της πανδημίας πριν από τις γιορτές

click_away_covid_christmas_
Στη συζήτηση σχετικά με την παράταση και αυστηροποίηση του μερικού lockdown στη Γερμανία, οι υποστηρικτές της άποψης αυτής μπορούν να στηρίζονται τώρα και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με υπολογισμούς του εν λόγω Κέντρου, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα οποία ισχύουν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν επαρκούν για τη μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Σε σχετική έκθεσή του, το ECDC προσομοιώνει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι αριθμοί εάν τα ισχύοντα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Γερμανία διατηρηθούν αμετάβλητα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την έκθεση, δεν θα υπήρχε μεν καθοδική τάση στα περιστατικά που εισάγονται τα νοσοκομεία μέχρι τα Χριστούγεννα, εάν διατηρηθούν τα μέτρα. Εάν όμως οι ισχύοντες περιορισμοί του μερικού lockdown αρθούν στις 7 Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο θα αυξηθούν πριν από τα Χριστούγεννα και εάν τα μέτρα χαλαρώσουν στις 25 Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο συζητείται αυτήν την στιγμή στα ομόσπονδα κρατίδια, τότε οι κλινικές θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ECDC.

ΠΟΥ: Στις αρχές του 2021 πιθανόν το τρίτο κύμα στην Ευρώπη

Προτού καλά καλά τελειώσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ενώ οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν «κλείσει», σε μια συλλογική προσπάθεια να αναχαιτιστεί το σφροδρό χτύπημα του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει φόβο ότι η Ευρώπη πιθανόν να έρθει αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της νόσου Covid-19 στις αρχές του 2021.

«Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τους θερινούς μήνες, ύστερα από το πρώτο κύμα κορωνοϊού», δήλωσε ο Ντέιβιντ Νάμπαρο, ειδικός εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη διεθνή καταπολέμηση της νόσου Covid-19.

Κλείσιμο
«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα, εάν δεν δράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, θα έχουμε το τρίτο στις αρχές του επόμενου έτους», συμπλήρωσε ο Νάμπαρο.

Σε μια περίοδο που η έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων σε όλο τον κόσμο δεν μοιάζει πλέον ως κάτι μακρινό, τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό ανεβαίνουν δραματικά στην Ευρώπη.

Σε χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία οι αριθμοί των μολύνσεων προκαλούν πονοκέφαλο, ενώ σε χώρες της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, η πανδημία έχει περιοριστεί σημαντικά.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna ανακοίνωσαν υψηλή αποτελεσματικότητα άνω του 90% από την τρίτη φάση των δοκιμών, ο εμβολιασμός σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν μοιάζει εφικτός πριν από την άνοιξη του 2021, με την ανοσία της αγέλης να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.388 τα νέα κρούσματα - 549 οι διασωληνωμένοι - 84 θάνατοι

Βύρωνας: Αποζημίωση 410.000 ευρώ στην οικογένεια του 25χρόνου που σκοτώθηκε από σφαίρες κατά τη σύλληψη Αλβανού δραπέτη

«Έπεσε θύμα συνωμοσιολόγων», λένε φίλοι ασθενούς που κατέληξε από κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης