Αμερικανικές εκλογές: Τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αμερικανικές εκλογές: Τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρώπη έχει λίγα να κερδίσει απόψε, αλλά πολλά να χάσει

vote_usa_1
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και άπασες οι πρωτεύουσες των κρατών - μελών της ΕΕ καθώς η Ευρώπη έχει λίγα να κερδίσει απόψε, αλλά πολλά να χάσει.

Μια πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχεί την ΕΕ καθώς μια τέτοια πιθανότητα σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει την πολιτική της απαξίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιλέξουν τους εμπορικούς πολέμους, ενώ οι φιλικές σχέσεις του προέδρου Τραμπ με αυταρχικές κυβερνήσεις, όπως αυτήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν της Ρωσίας, απομακρύνουν την πιθανότητα μια κοινής γραμμής αντιμετώπισης τους. Η πιθανή επανεκλογή του Τραμπ σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν εκ νέου τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος της ασφάλειάς τους, καθώς η Ουάσινγκτον θα στρέφει το βλέμμα της προς την Κίνα.

Στην περίπτωση εκλογής του Τζο Μπάιντεν, η Ευρώπη αναμένει και ελπίζει στην επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, την αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων, αλλά και την πίεση στα κράτη - μέλη της ΕΕ να επενδύσουν - και να πληρώσουν- για την ασφάλεια στην ήπειρό μας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον «κάποιοι στην Ευρώπη μπορεί να «μπουν στον πειρασμό» να πιστεύουν ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα κλείσει την παρένθεση Τραμπ. Είναι λάθος. Ο κόσμος δεν πρόκειται να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν την εκλογή Τραμπ».

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραμπ: Τα πηγαίνουμε πολύ καλά σε Φλόριντα και Αριζόνα, θα έχουμε μια σπουδαία νύχτα

Κικίλιας στο Star: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί

Σεισμός στη Σάμο: Το νησί ανυψώθηκε κατά 18 - 25 εκατοστά!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης