Κορωνοϊός - Βρετανία: «Λουκέτο» στα σχολεία ζητούν επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Λουκέτο» στα σχολεία ζητούν επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ανοιχτά σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παρατείνουν το lockdown - Κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων ζητά Ένωση Εκπαιδευτικών

londino_lockdown
Πληθαίνουν οι «φωνές» στη Βρετανία με κυβερνητικούς επιστημονικούς συμβούλους να πιέζουν τις αρχές για κλείσιμο των σχολείων προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση της νόσου Covid-19.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, καθηγητής Άντριου Χέιγουαρντ, προειδοποιεί ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλά λόγω των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσέρχονται κανονικά στα σχολεία.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Άντριου Χέιγουαρντ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση της νόσου για λογαριασμό της κυβέρνησης (SAGE). Ο ίδιος δήλωσε ότι, η διατήρηση των ανοιχτών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση του γενικού lockdown.

Η προειδοποίηση του κυβερνητικού επιστημονικού συμβούλου έρχεται την ώρα που μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος να νοσήσουν από Covid-19 τα παιδιά είναι χαμηλός, ενώ για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κίνδυνος να μολύνουν τους γύρω τους είναι ο ίδιος με αυτόν των ενηλίκων.

Ο επιδημιολόγος Χέιγουαρντ κρούει τον κώδωνα ότι με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανοιχτά αναμένεται να παραταθεί το δεύτερο lockdown πέραν των 28 ημερών που ανακοινώθηκε το Σάββατο η κυβέρνηση του Λονδίνου.

Ο Βρετανός καθηγητής είναι το δεύτερο μέλος της επιστημονικής επιτροπής (SAGE) που παραδέχεται δημόσια ότι το lockdown μπορεί να ισχύσει περισσότερο από ένα μήνα λόγω των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πληθαίνουν οι επιστήμονες που ζητούν κλειστά σχολεία

Κλείσιμο
Ο σερ Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής του ινστιτούτου «Wellcome Trust», δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει το μέτρο των ανοιχτών σχολείων κατά του διάρκεια του lockdown.

Αλλά και ο καθηγητής επιδημιολογίας, Νιλ Φέργκιουσον - ο «Τσιόδρας της Βρετανίας» παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν πρόκειται να μειωθεί όσο συνέβη με το πρώτο lockdown επειδή τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Εκπαιδευτικός Σύλλογος της Βρετανίας, που εκπροσωπεί περισσότερους από 450.000 εκπαιδευτικούς, ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει τους μαθητές στην τάξη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την επέκταση του lockdown.

Από την Πέμπτη το νέο lockdown

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το νέο lockdown στην Αγγλία θα αρχίσει τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα διαρκέσει ως τις 2 Δεκεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη από την COVID-19, καταγράφει περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι στο χειρότερο σενάριο οι νεκροί από τη νόσο αυτή μπορεί να ξεπεράσουν τις 80.000.



Ειδήσεις σήμερα:

Οι «σύμμαχοι» του Ερντογάν: Ποια καθεστώτα στηρίζουν τον «ιερό πόλεμο» του Τούρκου προέδρου;

Τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη - Σέρρες για 14 μέρες

Με ελάχιστη μηνιαία δόση €50 η αποπληρωμή χρεών στα ταμεία λόγω κορωνοϊού - Νέα τροπολογία Βρούτση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης