Εκλογές ΗΠΑ: Μπάιντεν «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν το καθοριστικό πρώτο debate

Εκλογές ΗΠΑ: Μπάιντεν «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν το καθοριστικό πρώτο debate

Το protothema.gr θα μεταδώσει «ζωντανά» το κρίσιμο debate - Τι λένε οι μετρήσεις της New York Times - Τα tips της «αναμέτρησης» - Πώς θα διεξαχθεί το debate - Τα ερωτήματα που θα τεθούν στους δύο υποψήφιους

trump-biden-0
Εκατέρωθεν υποτιμητικές εκφράσεις, ακραίες αντιδράσεις, διχασμός... Το προεκλογικό κλίμα ενόψει της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ αγγίζει τα όρια του «εμφυλίου», με ένοπλες ομάδες να συγκρούονται μεταξύ τους, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας να διαδέχονται το ένα το άλλο, συνοδευόμενα από αντιρατσιστικές αντιδράσεις και την πανδημία του νέου κορωνοϊού να περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ καλούνται σε λίγες ώρες να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» για πρώτη φορά δια ζώσης, συμμετέχοντας στο πρώτο -και καθοριστικό, όπως έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις- debate της «φετινής» προεκλογικής «κούρσας».

Λίγο πριν «ανοίξει η αυλαία» του debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δίνουν «καθαρό» νικητή. Η εμπειρία, ωστόσο, των εκλογών του 2016, δεν επιτρέπει την απόλυτη αναφορά σε κανένα πιθανό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, οι μετρήσεις της New York Times δίνουν νικητή τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της μεγάλη αμερικανικής εφημερίδας, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό που καλύπτει ακόμα και το πιθανό λάθος του συν/πλην 3%.

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικός:

usa_pin1


Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, στην πρώτη μπάρα, ο Τζο Μπάιντεν επικρατεί στις πολιτείες που η διαφορά είναι 3% και πάνω.

Κλείσιμο
Στη δεύτερη μπάρα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκόπων, ο Δημοκρατικός υποψήφιος επικρατεί με μεγάλη διαφορά του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνοντας 359 έδρες, έναντι 179 των Ρεπουμπλικανών.

Στην τρίτη μπάρα, ο Μπάιντεν επικρατεί επίσης, ακόμα και αν συμβεί το αναπάντεχο, δηλαδή το στατιστικό λάθος που καταγράφηκε στις εκλογές του 2016, όταν ο Τραμπ επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον και ανέλαβε την εξουσία.

Πιο είναι το καθοριστικό σημείο που αναδεικνύουν τα «νούμερα» από τις δημοσκοπήσεις των New York Times; Η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν σε Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Αριζόνα και Νεμπράσκα, οι οποίες θα του δώσουν 270 έδρες και ως εκ τούτου, τη νίκη στις εκλογές.

Ο πίνακας που ακολουθεί με τις συγκρίσεις είναι ενδεικτικός:

usa_pin2


Όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο μεγάλος νικητής στις εκλογές του Νοεμβρίου, εκτός και αν επαναλειφθεί το «λάθος» του 2016. Τα δεδομένα, ωστόσο, φέτος είναι διαφορετικά.

Πρώτα απ' όλα, οι φετινές δημοσκοπήσεις έχουν δείγματα ψηφοφόρων από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα επίπεσα μόρφωσης. Το 2016, οι συμμετέχοντες ήταν υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί ο Τραμπ.

Δεύτερον, φέτος φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μικρότερο ποσοστό αναποφάσιστων. Το 2016, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είχαν στραφεί προς τον Τραμπ και την -αν μη τι άλλο- ιδιαίτερη ρητορική του.

Τρίτον, στις δημοσκοπήσεις του 2016, εξετάστηκε το πιθανό στατιστικό σφάλμα κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αυτές οι δημοσκοπήσεις έδιναν νικήτρια την Κλίντον. Αυτή τη φορά, η ταλάντευση στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ μικρότερες, σε σχέση με το 2016.

usa_foto_in


Πώς θα διεξαχθεί το πρώτο debate

Παραδοσιακά στις ΗΠΑ, το πρώτο από τα τρία debate καθορίζει εν πολλοίς το αποτέλεσμα. Ή τουλάχιστον, επηρεάζει ένα ικανό ποσοστό των ψηφοφόρων.

Η εξέλιξη της πανδημίας, τα διαδοχικά ρατσιστικά και μη εγκλήματα της αστυνομίας, οι αντιδράσεις ομάδων κατά των μέτρων για τον νέο κορωνοϊό, η επιδείνωση της οικονομίας και η ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα καθορίσουν την ατζέντα.

Τα tips της «αναμέτρησης»

1)Το debate θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ στις ΗΠΑ (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και θα λάβει χώρα στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

2)Η διάρκειά του θα είναι 90 λεπτά.

3)Θα μεταδοθεί από το σύνολο των καναλιών, όπως τα ABC, CBS, CNN, C-SPAN, Fox News, MSNBC και NBC.

4)Τη συζήτηση θα διευθύνει ο παρουσιαστής της εκπομπής Fox News Sunday, Κρις Γουάλας, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεύθυνση και ενός εκ των τριών debates του 2016, ανάμεσα στον Τραμπ και την Κλίντον.

5)Η συζήτηση θα χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών που επικεντρώνονται σε έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο κ. Γουάλς και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων μια εβδομάδα πριν την τηλεμαχία

Τα ερωτήματα που θα τεθούν στους δύο υποψήφιους

Τέσσερα βασικά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις τρεις προεδρικές τηλεμαχίες, τα οποία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα κρίνουν τον νικητή.

1) Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να εγγυηθεί την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ

Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι αναμένεται να παρουσιαστούν ως οι σωτήρες της αμερικανικής οικονομίας η οποία καταγράφει βαθιά ύφεση. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον πολιτικό που συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά τη συντριβή των ετών 2008 – 2009, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι για την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας φταίνε «ξένες δυνάμεις».

2) Ποιος είναι πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα;

Λόγω της πανδημίας της Covid-19, η Κίνα έχει γίνει ο σάκος του μποξ στην προεκλογική εκστρατεία και των δύο υποψηφίων προέδρων. Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έχει πολύ θετική στάση απέναντι στην Κίνα καθώς στο αρχικό στάδιο της πανδημίας επαίνεσε το Πεκίνο για τα μέτρα που έλαβε, ενώ αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον αντίπαλο του ως «Πεκίνο Μπάιντεν», υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τα κινεζικά συμφέροντα.

3) Ποιος φταίει για την τραγική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ;

Κανένας ψηφοφόρος δεν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φταίει για την πανδημία, αλλά τα τραγικά σφάλματα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου και ο τεράστιος αριθμός θανάτων, λειτουργούν εναντίον του. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα, ενώ ο κ. Τραμπ θα κατηγορήσει τους κυβερνήτες, τον προκάτοχό του και τις δυνάμεις «πέρα από τον έλεγχό του».

4) Μια εσωστρεφής ή μια εξωστρεφής Αμερική μετά την πανδημία;

Ο κ. Τραμπ θα επαναλάβει το βασικό του σύνθημα «America First», δηλαδή θα υπογραμμίσει ότι η πανδημία αποδεικνύει την ανάγκη για αυστηρά εθνικά σύνορα, περιορισμό στην μετανάστευση και οικονομική παραγωγή εντός των ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν δεν αναμένεται να συνηγορήσει υπέρ του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου, καθώς και ο ίδιος κάνει λόγο μέτρα οικονομικού προστατευτισμού, ωστόσο αναμένεται να τονίσει ότι απαιτείται και διεθνής συνεργασία για παράδειγμα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πότε θα γίνουν τα άλλα δύο debates

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη Φλόριντα. Θα λάβει χώρα στο Arsht Center, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τέχνης και πολιτισμού των ΗΠΑ και θα μεταδοθεί στις 09:00 τοπική ώρα (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος). Συντονιστής, στην διάρκειας 90 λεπτών τηλεμαχία, θα είναι ο Στιβ Σκάλι, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN. Στο δεύτερο αυτό debate θα υπάρχει και κοινό, επιλεγμένο από ανεξάρτητη εταιρεία με την οποία συμφώνησαν τα επιτελεία και των δύο πλευρών και το οποίο θα μπορεί να θέτει ερωτήματα στους δύο ανθυποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ . Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν θα έχουν δύο λεπτά στη διάθεσή τους να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση και ο συντονιστής θα μπορεί να δώσει ένα ακόμα λεπτό για συμπληρωματικές ερωτήσεις.

Η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Belmont στο Νάσβιλ του Τενεσί, στις 22 Οκτωβρίου. Η διάρκειά της θα είναι επίσης 90 λεπτά και συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος του NBC Κρίστεν Γουέκερ.

Παράλληλα, στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και το μοναδικό debate ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπροέδρους των ΗΠΑ, του Ρεπουμπλικάνου Μάικ Πενς και της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις. Θα λάβει χώρα στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος της εφημερίδας USA Today, Σούζαν Πέιτζ.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 416 νέα κρούσματα - 79 διασωληνωμένοι - 5 θάνατοι

Μόσιαλος: Όλα όσα ξέρουμε για τις θεραπείες του κορωνοϊού

Χαρδαλιάς: 93 από τα 123 σχολεία που εντοπίστηκαν κρούσματα είναι στην Αττική

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης