Αποκάλυψη βόμβα Νew York Times: O Tραμπ πλήρωνε 750 δολάρια φόρους το χρόνο!

Αποκάλυψη βόμβα Νew York Times: O Tραμπ πλήρωνε 750 δολάρια φόρους το χρόνο!

Δεν έχει πληρώσει ούτε δολάριο τα 10 χρόνια  από τα τελευταία 15 έτη φορολογικών δηλώσεων - Ακόμα κι όταν αναγκάστηκε να πληρώσει, τα πήρε πίσω με... επιστροφή φόρου η νομιμότητα της οποίας εξετάζεται τώρα από το IRS - Καταιγισμός αποκαλύψεων λίγες ώρες πριν το debate με τον Μπάιντεν

trump_mesa
Οι Νew York Times  συγκέντρωσαν όλα τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αποκαλύπτοντας περιουσιακά στοιχεία, τεράστιες διαγραφές, μια μάχη ελέγχου και εκατοντάδες εκατομμύρια χρέους που οφείλονται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία. Τον πρώτο χρόνο του στον Λευκό Οίκο, πλήρωσε άλλα 750 δολάρια. Δεν είχε καταβάλει καθόλου φόρους εισοδήματος σε 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια - κυρίως επειδή ανέφερε ότι έχασε πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι έκανε, αποκαλύπτουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος διεξάγει τη προεκλογική του εκστρατεία, οπού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τα οικονομικά του βρίσκονται υπό πίεση, περιτριγυρισμένα από απώλειες και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χρέους που οφείλονται προσωπικά.

Επίσης, εκκρεμεί μια δεκαετής μάχη ελέγχου με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για τη νομιμότητα μιας επιστροφής φόρου 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων που ισχυρίστηκε και έλαβε, αφού δήλωσε τεράστιες απώλειες. Μια αντίθετη απόφαση θα του κόστιζε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οι φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων  βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο Τραμπ αρνείται πάντα να τις δώσει στη δημοσιότητα, αντίθετα με την πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ.

«Οι Νιού Γιορκ Τάιμς εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Κλείσιμο
Αντιδρώντας, ο Τραμπ έκανε λόγο, όπως συνηθίζει σε περιπτώσεις τέτοιων δημοσιευμάτων, για «fake news», δηλαδή «ψευδείς ειδήσεις».

Δήλωσε ότι πληρώνει φόρους, πολλούς φόρους, αλλά οι New York Times επισημαίνουν ότι τα ποσά στα οποία αναφέρεται πιθανόν να είναι άλλου είδους καταβολές, όπως εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλες πληρωμές στο Δημόσιο και όχι ομοσπονδιακοί φόροι εισοδήματος.

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν — αν και ο οικογενειακός του όμιλος ουδέποτε εισήχθη στο χρηματιστήριο —, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.

Οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας είναι συγκλονιστικές, καθώς αποκαλύπτουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που προωθεί συστηματικά προς τα έξω, εκείνη του επιτυχημένου επιχειρηματία, που διαθέτει τεράστιο πλούτο.

Μέχρι σήμερα η εικόνα αυτη δεν είχε αποκαλυφθεί, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίαζε μόνο τα οικονομικά στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει ως πρόεδρος, τα οποία όμως δείχνουν μόνο τα έσοδα και όχι τα κέρδη. Έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίαζε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις του αιμοραγουσαν οικονομικά

Όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι NYT, οι φορολογικές δηλώσεις του προέδρου δείχνουν απλούστατα ότι βάζει στις επιχειρήσεις του πολύ περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει.

Οι αποκαλύψεις, μάλιστα, έρχονται λίγες ώρες μόνο πριν το debate με τον Δημοκρατικό διεκδικητή της προεδρίας Τζό Μπάιντεν, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.
 
Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι New York Times, τη στιγμή ακριβώς που ο Τραμπ διεξάγει μια δύσκολη προεκλογική μάχη την οποία δεν αποκλείεται να χάσει, τα οικονομικά του βρίσκονται σε μεγάλη πίεση, καθώς οι ζημιές συσσωρεύονται και έρχεται η ώρα που πρέπει να πληρωθούν χρέη 300 εκατομμυριών δολαρίων για τα οποία είναι προσωπικά υπεύθυνος.

Επιπλέον, αναμένεται και η απόφαση σχετικά με έναν φορολογικό έλεγχο που διεξάγει η Εφορία των ΗΠΑ, το περιβόητο IRS (Internal Revenue Service), για το κατά πόσον ήταν νόμιμη μια επιστροφή φόρου που εισέπραξε ο Τραμπ το 2010, ύψους 72,9 εκατ. ευρώ. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιστρέψει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.  

Δήλωσε ζημιές 1 δισ. δολαρίων


Η αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συστηματικά παρουσίαζε ζημιές, χάρη στις οποίες απέφευγε να πληρώνει φόρους. Το 1995, τη χρονιά που έβαζε τα θεμέλια του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ζημιές σχεδόν ενός δισ. δολαρίων (915,7 εκατ. δολάρια) χάρη στις οποίες δεν πλήρωσε ούτε σεντς φόρου μέχρι το 2005.

Από το 2005 μέχρι το 2007 πλήρωσε για πρώτη φορά στη ζωή του φόρους 70 εκατ. δολαρίων, όπως γράφουν οι NYT, αλλά στη συνέχεια τα πήρε πίσω από το Κράτος το 2010, και μάλιστα με τόκο, εκμεταλλευόμενος τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2010, ο Τραμπ είχε επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι στο μικροσκόπιο της έρευνας της αμερικανικής Εφορίας (IRS).
Μάλιστα, σύμφωνα με τους NYT ο Μάικλ Κόεν,  που υπήρξε δικηγόρος του Τραμπ από το 2006 μέχρι το 2018, κατέθεσε στο Κογκρέσο το 2019, ότι ο Τραμπ του είχε δείξει την επιταγή με την επιστροφή φόρου κομπάζοντας ότι «δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο βλάκες πρέπει να είναι στην κυβέρνηση για να επιστρέψουν τόσα χρήματα σε κάποιον σαν κι αυτόν».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι ΝΥΤ δεν προκύπτουν άγνωστες σχέσεις με ρωσικά συμφέροντα, καθώς από τη φύση τους τα στοιχεία αυτά δεν είναι αρκετά λεπτομερή. Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα, ρίχνουν φως στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe που πραγματοποιήθηκε το 2013 στη Μόσχα και βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που έχουν γίνει για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ εισέπραξε προσωπικά 2,3 εκατ. δολάρια, χάρη κυρίως ση συμβολή της οικογένειας Αγκαλάροφ, η οποία αργότερα, το 2016, βοήθησε να οργανωθεί η συνάντηση μεταξύ του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου και ενός Ρώσσου δικηγόρου με σχέσεις στο Κρεμλίνο, σε αναζήτηση βρώμικων στοιχείων για την τότε υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.

Το δημοσίευμα των New York Times έχει προκαλέσει ήδη θύελλα εν μέσω της ήδη ταραγμένης προεκλογικής περιόδου και η εφημερίδα προαναγγέλει ότι θα υπάρχουν και άλλα δημοσιεύματα τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανικές εκλογές 2020: Θρίλερ στις πολιτείες-κλειδιά - Οι «πονοκέφαλοι» του Τραμπ

Με νέα σήματα και ανανεωμένο πρόγραμμα η ΕΡΤ - Ο Σωτήρης Τσιόδρας στο κεντρικό σποτ

Στα 218 τα νέα κρούσματα - 118 στην Αττική - 3 θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης