LIVE

Κορωνοϊός

«Δεν υπάρχει κορωνοϊός»: Ψυχολόγος εξηγεί πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους αρνητές της Covid-19

pandemic_man

H Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (M.Sc) – Ψυχοπαιδαγωγός, Μαριλένα Γιαννακού, εξηγεί γιατί κάποια άτομα αρνούνται την ύπαρξη του Covid-19 και παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε… 

Τους συναντάμε καθημερινά. Στο δρόμο, στα social media, στα πλαίσια μιας συζήτησης ή στα όρια της παράνοιας. Είναι αυτοί που αρνούνται τον COVID-19 αποδίδοντας την ύπαρξή του σε θεωρίες συνωμοσίας και τις συνέπειές του σε επικείμενη αλλοίωση ή ακόμη και καταστροφή του ανθρώπινου είδους. Ποια είναι η ψυχοσύνθεση αυτών των ατόμων και πώς πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε; «Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η άρνηση είναι μηχανισμός ψυχολογικής άμυνας. Είναι το πρώτο στάδιο της θλίψης κι ένας αρκετά συνήθης τρόπος να αντιμετωπίζουμε το φόβο του θανάτου», λέει η κυρία Γιαννακού και συνεχίζει: «Ένα απλό παράδειγμα.... Πόσες φορές έχει τύχει να μας ενημερώσουν για ένα δυσάρεστο γεγονός και η πρώτη μας αντίδραση είναι να πούμε: «Αλήθεια τώρα;» ή «Σοβαρολογείς;» ή «Αποκλείεται! Δεν μπορώ να το πιστέψω». Στην ουσία η άρνηση είναι το δίχτυ προστασίας μας. Δίνει χρόνο στο μυαλό μας να απορροφήσει και να επεξεργαστεί σταδιακά συγκλονιστικές πληροφορίες, για να μην κατακερματιστούμε ψυχολογικά. Ωστόσο, η άρνηση είναι μια κατάσταση του νου που μπορεί και οφείλει να περάσει προς την αποδοχή. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να παρατηρούμε ανθρώπους, ακόμη και ηλικιωμένους, που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του COVID 19 και δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Τα άτομα αυτά φοβούνται τόσο πολύ το θάνατο, που βρίσκονται σε άρνηση να δεχθούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί. Το παράδοξο στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι, ενώ φοβούνται το θάνατο, υιοθετούν συμπεριφορές που τους εκθέτουν τελικά στον «κίνδυνο» τον οποίο προσπαθούν να αποφύγουν. Αρνούνται να φορέσουν μάσκα, δεν τηρούν το μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης, πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς να λαμβάνουν επαρκείς προφυλάξεις. Εν ολίγοις, αγνοούν τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας που μας κρατούν όλους ασφαλείς».


Η άρνηση που ισοπεδώνει την λογική

Εάν όμως η άρνηση ύπαρξης του κορωνοϊού εκθέτει το άτομο σε κίνδυνο, γιατί συνεχίζει να αρνείται την πραγματικότητα; Ακόμη κι αν το άτομο δεν είναι σίγουρο ή δεν εμπιστεύεται τις πληροφορίες που ακούει από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους επιστήμονες, γιατί δεν τηρεί τουλάχιστον κάποιους απλούς κανόνες για να προστατεύσει τον εαυτό του;
Όπως επισημαίνει η ειδικός: «Έχει αποδειχθεί πως όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου άγχους, οι γνωστικές μας λειτουργίες υπολειτουργούν. Έχουμε πιο αργούς ρυθμούς απόκρισης. Η προσοχή μας διασπάται ευκολότερα, ενώ δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε σ' ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Με άλλα λόγια, όταν βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις καταναλώνουμε αρκετή ψυχική ενέργεια, αφήνοντας λιγότερη ενέργεια για άλλες γνωστικές μας λειτουργίες. Στη φάση της άρνησης, η παραπάνω κατάσταση είναι ακόμα πιο έντονη. Η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών μπορεί να μας οδηγήσει και σε μια επιλεκτική αποδοχή πληροφοριών απ' το περιβάλλον. Μπορεί να καταλήξουμε σε σκέψεις και συμπεράσματα, αντίθετα πολλές φορές με τον τρόπο σκέψης που έχουμε όταν δεν είμαστε αγχωμένοι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το συναίσθημά μας τη δεδομένη στιγμή. Κι ενώ απαιτείται αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την περίπλοκη πραγματικότητα του κορωνοϊού, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη ενέργεια για να την αρνηθούμε κι αυτό γιατί οι γνωστικές μας λειτουργίες υπολειτουργούν.»

Δείξτε κατανόηση, όχι θυμό!

Από τα παραπάνω προκύπτει πως τα άτομα που βρίσκονται σε άρνηση δεν σαμποτάρουν συνειδητά τον εαυτό τους και τους άλλους. Η άρνηση δεν είναι εκούσια. Είναι ο τρόπος που αντιδρά ο εγκέφαλός τους όταν δεν είναι ψυχολογικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάτι δύσκολο. Συνεπώς, το να προσπαθήσουμε να πείσουμε κάποιον που βρίσκεται σε άρνηση να συμπεριφερθεί διαφορετικά, πολύ πιθανόν να μας κάνει να νιώσουμε απογοήτευση και έντονο θυμό. Ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να δει την πραγματικότητα, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορθολογισμό. Χρειάζεται μιαν άλλου είδους προσέγγιση. Ποια θα πρέπει να είναι αυτή;: «Φανταστείτε έναν άνθρωπο που εκδηλώνει έντονη γκρίνια επειδή πονάει αρκετά και δεν κάνει τίποτα γι' αυτό, γιατί αρνείται να το δεχθεί.... Το πρώτο που ενδεχομένως θελήσουμε να κάνουμε είναι να του βάλουμε τις φωνές ή να απομακρυνθούμε. Κι όμως χρειάζεται τη βοήθεια μας! Τα άτομα που αρνούνται την πραγματικότητα χρειάζονται ενσυναίσθηση. Βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και κινδυνεύουν ψυχολογικά και σωματικά», λέει η κυρία Γιαννακού και συνεχίζει: «Η οριοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Μεγαλύτερη επιτυχία στην οριοθέτηση μπορεί να έχει η επιστημονική κοινότητα μέσω παράθεσης και σωστής διατύπωσης επιχειρημάτων, καθώς και η κρατική επιμονή στον έλεγχο τήρησης των μέτρων. Στη δημόσια ή φιλική όμως συζήτηση μεταξύ πολιτών είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, και θα πρέπει οι συνομιλητές να επιδεικνύουν κατανόηση και ευγένεια. Αν και δε γίνεται μόνο η μια μεριά να επιδεικνύει συνεχώς κατανόηση και ενσυναίσθηση σε ανθρώπους που μοιάζουν (και ενεργούν) σαν τον «εχθρό»... είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε πιο ανθεκτικοί. ....Γιατί η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά στρεσογόνα. Και για να τη διαχειριστούμε και να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτή, χρειάζεται να καταλάβουμε πώς να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».Ειδήσεις σήμερα:

Συνέλαβαν τον «Ιησού της Σιβηρίας»: Πώς ο πρώην τροχονόμος παρίστανε τον... Μεσσία για δεκαετίες!

«Βόμβες» μετάδοσης της πανδημίας στην Αττική οι συγκοινωνίες

«Τεστ» για την Τουρκία η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1-2 Οκτωβρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Κοινωνιολόγος BA, MA, PhD

Για τη χρήση του φόβου ως μηχανισμού ψυχολογικής επίθεσης και χειραγώγησης πότε θα γράψετε άρθρο κυρία Μsc ψυχολόγε;

@

Αν ο φόβος του θανάτου οδηγεί στην άρνηση, τότε ο φόβος της απώλειας οδηγεί στο θυμό, για να μην πω οργή, γιατί βλέπεις ανθρώπους να απαξιώνουν αυτούς που αγαπάς και φοβάσαι να χάσεις.

Παρακαλουμε τους ψυχολόγους να μην ασχολούνται με τους αρνητές Covid19....

... καθόσον οι εν λόγω βλαμμένοι εμπίπτουν εξολοκλήρου στην αρμοδιότητα των ψυχιάτρων!

GX

Είναι άλλη κατηγορία οι αφελείς που ακολουθούν αυτές τις θεωρίες κι άλλη κατηγορία αυτοί που δημιουργούν και πλασάρουν τις θεωρίες. Οι δεύτεροι είναι διπλά επικίνδυνοι γιατί συνήθως γνωρίζουν οι ίδιοι πολύ καλά τι φίδια είναι, εκμεταλλευόμενοι το φόβο των αφελών. Βέβαια, αν ρίξει κανείς μια ματιά σε στατιστικές έρευνες ανά τον κόσμο, διαπιστώνει δύο πράγματα: οι πλειοψηφία όσων δηλώνουν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας έχουν κατά βάση χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και υποστηρίζουν ακραίες πολιτικές απόψεις. Οπότε, αν και αφελείς/ τρομαγμένοι ή οτιδήποτε άλλο, όταν πάνε να ψηφίσουν (όσοι απομείνουν μετά covid) θα ψηφίσουν όποιον λαϊκιστή, ακραίο βρεθεί να τους ξεσηκώσει κατά του παγκόσμιου κατεστημένου μπεε, μπεε, μπεε...

Μπε

Δες αγράμματο Ευαγγελάτο και φάε το σανό σου εσύ.

Μπε

Eνω εσυ ε που ψηφιζεις πασοκ,νεα δημοκρατια κ τσιπρα εισαι ο μορφωμενος!φτου σας κοματοσκυλα βολεμενα, βρωμιαρηδες του τοπου.

Ακρότητες

Το άρθρο, όπως και όλη η προπαγάνδα των ΜΜΕ, αναδεικνύει, φέρνει στο προσκήνιο και γενικεύει τις ακραίες απόψεις ορισμένων γραφικών που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορωνοϊού ώστε να κατηγοριοποιήσει στην ίδια κατηγορία και τους πολύ περισσότερους που εκφράζουν λογικότατες ενστάσεις σχετικά με την τρομοκρατία και τα παράλογα μέτρα που λαμβάνονται. Δεν είναι το ίδιο να μην πιστεύεις ότι υπάρχει με το να μην πιστεύεις ότι είναι τόσο τρομακτικός όσο μας παπαγαλίζουν καθημερινώς. Αλλά τα ΜΜΕ, παίζοντας το κυβερνητικό παιχνίδι, προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι το ίδιο.

Antapodo

Είναι ελάχιστοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι υποστηρίζουμε ότι είναι ένας ιός σχετικά ακίνδυνος (σε σχέση με τους ιούς της γρίπης).

Γιάννης

Αφού είδατε ότι το αφήγημα πως δεν υπάρχει ιός δεν έπιασε είπατε να το γυρίσετε στο υπάρχει αλλά είναι χαλαρός. Παίξανε μερικοί ασυμπτωματικοί νέοι που βοήθησαν συν κάτι ψευτογιατρούς που ήθελαν προβολή κ άρχισαν να ανεβαίνουν τα νούμερα.. Το κακό είναι ότι μόλις χειμωνιάσει, οι πρώτοι που θα κλειστείτε σπίτια σας θα είστε εσείς κ θα σας φταίει κ καλά η κυβέρνηση. Δεν καταλάβατε ότι πέσατε πέρυσι εξαιτίας της αχρηστίας σας.. Ο διχασμός δεν ξαναφέρνει καρέκλα.

Δημήτρης

Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται covidiots και ότι αποδείξεις και να τους φέρεις, απλά δεν πείθονται.

Μην το κουράζουμε

Το'χετε παρακάνει οι ψυχολόγοι υπεραναλύοντας σπλά πράγματα και προσπαθώντας να δικαιολογείσετε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Οι αρνητές είναι απλά αμόρφωτοι με χαμηλή νοημοσύνη κι έλλειψη σεβασμού προς το συνάνθρωπο. Τελεία και παύλα.

Βοβ

Σοβαρό άρθρο... Και οι υποστηρικτές της επίπεδης γης που ακριβώς στρεσάρονται και τι αρνούνται...? Όσο δεν παραδέχεστε ότι υπάρχουν συνειδητά άνθρωποι που εξαπατούν τον κόσμο στα πλαίσια της μάχης τους εναντίον της υποτιθέμενης νέας τάξης πραγμάτων με τη βοήθεια του ανεξέλεγκτου διαδικτύου, τόσο θα πληθαίνει ο κόσμος που θα δημιουργεί με τη στάση του προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο. Δείτε τους αρνητές των εμβολίων, τους αρνητές χρήσης καρτών, τους υποστηρικτές της επίπεδης γης, τους αρνητές τώρα του κορονοιου, τους υποστηρικτές θεωριών ότι ο άνθρωπος δεν πήγε ποτέ δτο φεγγάρι π.χ.καιβθα διαπιστώσετε μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων με κοινή αφετηρία και κοινά χαρακτηριστικά...

Δον Τρολεονε

Τους επιβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει και τόυς στέλνουμε εκεί όπου υπάρχει μόλυνση για να κολλήσουν, μετα όταν αρρωστήσουν τούς λέμε ότι είναι ματιασμενοι ότι δεν έχουν τίποτα, να πιούν καμμία ρίγανη (χωρίς γλουτένη) να πάνε σε καμμία ξεματιστρα κτλπ και όταν τεζαρουν λέμε στους υπόλοιπους ότι ήταν συνένοχοι στην παγκόσμια συνωμοσία και ότι πληρώθηκαν από τον Μπιλ Γκέιτς για να κάνουν τούς πεθαμένους ;)

tasos

χαχαχα! εύκολα!

Beck

Αχαχαχαχαχα θεουλης!!!! xD

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης