ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καταγγέλλει τον Τραμπ για άσκηση «ωμής πολιτικής εξουσίας»

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καταγγέλλει τον Τραμπ για άσκηση «ωμής πολιτικής εξουσίας»

Ζητά από τους γερουσιαστές να μην ψηφίσουν για την πλήρωση της κενής θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που άφησε ο θάνατος της Γκίνσμπεργκ - Το 62% των Αμερικανών επιθυμούν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου να ορίσει τον διάδοχο της 

baiden
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα από τους γερουσιαστές να μην ψηφίσουν για την πλήρωση της κενής θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που άφησε ο θάνατος της δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, «πριν οι Αμερικανοί επιλέξουν τον πρόεδρό τους».

Η πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που πέθανε την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία της 3ης Νοεμβρίου επιβάλλοντας αυτόν τον διορισμό μέσω της Γερουσίας αποτελεί «άσκηση ωμής πολιτικής εξουσίας», είπε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Φιλαδέλφεια».

«Ο πρόεδρος υπήρξε ήδη πολύ σαφής, πρόκειται, απλά και ξεκάθαρα, για μία υπόθεση εξουσίας. Εξουσίας», είπε.

«Η φωνή των ψηφοφόρων αυτής της χώρας πρέπει να ακουστεί ... είναι εκείνοι για τους οποίους το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να αποφασίσουν ποιος έχει την εξουσία να κάνει αυτόν τον διορισμό».

Το 62% των Αμερικανών επιθυμούν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου να ορίσει τον διάδοχο της

Η πλειονότητα ων Αμερικανών, ανάμεσά τους και πολλοί Ρεπουμπλικανοί, επιθυμούν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου να ορίσει τον διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της εμβληματικής δικαστού και δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί είναι αντίθετοι με το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο έχει την υποστήριξη πολλών ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, να προχωρήσει εσπευσμένα σε έναν νέο διορισμό μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου διασφαλίζοντας συντηρητική πλειοψηφία 6 προς 3 για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 62% των ενηλίκων Αμερικανών συμφωνούν ότι το κενό πρέπει να πληρωθεί από τον κινητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 23% δεν συμφωνούν και οι υπόλοιποι δεν έχουν άποψη.

Οκτώ στους 10 Δημοκρατικοί και 5 στους 10 Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν ότι ο διορισμός πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.

Ο Τραμπ χρειάζεται την υποστήριξη της Γερουσίας για να φέρει εις πέρας το σχέδιό του, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 53 από τις 100 έδρες. Μέχρι στιγμής δύο ρεπουμπλικανές γερουσιαστές - η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν και η Λίσα Μουρκόφσκι από την Αλάσκα - έχουν δημόσια δηλώσει πως πιστεύουν ότι ο διορισμός πρέπει να γίνει από τον νικητή των προεδρικών εκλογών.

Η μάχη για το Ανώτατο Δικαστήριο δεν φαίνεται να έχει δώσει πλεονέκτημα σε κάποιο από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 30% των ενηλίκων Αμερικανών δηλώνει ότι ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ έχει μεγαλώσει τις πιθανότητες να ψηφίσουν υπέρ του Τζο Μπάιντεν και το 25% δηλώνει ότι τώρα είναι περισσότερο πιθανόν γι΄αυτούς να ψηφίσουν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Το 38% δηλώνει ότι το γεγονός δεν έχει καμία επίπτωση στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε online σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, επί 1.006 Αμερικανών (463 Δημοκρατικών και 374 Ρεπουμπλικανών). Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία Ιανός: Αγωνία για τους τρεις αγνοούμενους στην Καρδίτσα

Κάτια Ζυγούλη για GNTM: Kατάλαβα ότι δεν είχα θέση εγώ εκεί

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πρόστιμο έως και 10.000 λιρών για όσους παραβιάζουν τον κανόνα της αυτοαπομόνωσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης