Λευκορωσία: Η Ρωσία αποσύρει τον στρατό της από τα σύνορα

Λευκορωσία: Η Ρωσία αποσύρει τον στρατό της από τα σύνορα

Κατά τις τετράωρες συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι, ο Λουκασένκο επιβεβαίωσε στον Πούτιν ότι θέλει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος

belarus_minsk
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμφώνησαν σήμερα να αποσύρει η Μόσχα τους εφέδρους της που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορά τους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και ο Πούτιν δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Λουκασένκο θα ξεπεράσει την κρίση στη χώρα του, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια σαφή δήλωση υποστήριξης.

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Λουκασένκο στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, την οποία αμφισβητούν η αντιπολίτευση και η Δύση, στις 9 Αυγούστου.

Κατά τις τετράωρες συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι, ο Λουκασένκο επιβεβαίωσε στον Πούτιν ότι θέλει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από τη Μόσχα αλλά οι λεπτομέρειές του παραμένουν ακόμη ασαφείς, είναι ο μοναδικός συμβιβασμός που δέχεται το Μινσκ για να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε στα τέλη Αυγούστου ότι «οι ειδικοί» εργάζονται για αυτήν την αναθεώρηση και ότι στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη συνάντησή τους οι δύο πρόεδροι είχαν μια «εποικοδομητική» συζήτηση που αφορούσε τις διμερείς σχέσεις, την οικονομική συνεργασία τους, αλλά και στρατιωτικά και ενεργειακά θέματα. Πιστός στη νέα του στρατηγική, να παρουσιάζει τη χώρα του ως προμαχώνα της Ρωσίας απέναντι στη Δύση, ο Λουκασένκο είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προετοιμάσουν τον στρατό τους ώστε «να μπορέσουν να αντισταθούν» σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Κλείσιμο
Πριν από τις εκλογές του Αυγούστου, ο Λουκασένκο κατηγορούσε τη Ρωσία ότι ήθελε να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα του αλλά στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και επιδίωξε τη ρωσική στήριξη για να αντιμετωπίσει τις μαζικές διαδηλώσεις που, κατά την άποψή του, εντάσσονται στη συνωμοσία της Δύσης εναντίον του.

Νωρίτερα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης που αναγκάστηκε να εξοριστεί στη Λιθουανία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αποδοκίμασε τη στάση του Πούτιν. «Λυπάμαι που αποφασίσατε να κάνετε διάλογο με τον σφετεριστή και όχι με τον λαό της Λευκορωσίας», είπε η Τιχανόφσκαγια, η οποία ενεπλάκη στην πολιτική μόλις την περασμένη άνοιξη, μετά τη σύλληψη του συζύγου της. Κατά την άποψή της, κάθε συμφωνία που θα υπογράψει ο Λουκασένκο θα είναι «νομικά άκυρη» επειδή η επανεκλογή του ήταν παράνομη.

Ειδήσεις σήμερα

Τι πραγματικά συνέβη με τις μάσκες στα σχολεία

Πλανήτης Αφροδίτη: Πιθανά σημάδια εξωγήινης ζωής

Meteo: Πολύ μικρή η πιθανότητα για «Medicane» στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης