Αμερικανός Γερουσιαστής: Η πολιτική Ερντογάν μας ωθεί να αφήσουμε το Ιντσιρλίκ και να επιλέξουμε τη Σούδα

Αμερικανός Γερουσιαστής: Η πολιτική Ερντογάν μας ωθεί να αφήσουμε το Ιντσιρλίκ και να επιλέξουμε τη Σούδα

H «ενοχλητική» εξωτερική πολιτική του Ερντογάν ωθεί τους Αμερικανους να αποσυρθούν από τη βάση του Ιντσιρλίκ βλέποντας με καλό μάτι τη Σούδα της Κρήτης 

souda
«Οι ΗΠΑ βλέπουν τη Σούδα ως εναλλακτική λύση έναντι του Ιντσιρλίκ λόγω των «ενοχλητικών» ενεργειών του Ερντογάν, ισχυρίζεται υψηλόβαθμος Γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε δηλώσεις του στον αμερικανικό ιστότοπο «Washington Examiner».

«Η ενοχλητική» εξωτερική πολιτική του προέδρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ωθεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την απόσυρσή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή και Αμερικανούς αναλυτές.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί στο Ιντσιρλίκ», δήλωσε στον ιστότοτοπο «Washington Examiner» ο Γερουσιαστής του Ουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον, ο οποίος προεδρεύει της υπο-επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Ευρώπη.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», τόνισε.

«Ο Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές την πρόσβαση των Αμερικανών στη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία φέρεται να φιλοξενεί δεκάδες πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016», υποστηρίζει ο Τζόνσον.

«Η απόσυρση των Τούρκων στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και της χώρας που υπερηφανεύεται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός εταίρος του ΝΑΤΟ», γράφει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει:

Κλείσιμο
« Ωστόσο, το αυξανόμενο «δέσιμο » του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ένταση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ εξοργίζει τους Αμερικανούς αξιωματούχους».

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία», δήλωσε ο Τζόνσον και προσθέτει:

«Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά νομίζω, ότι από αμυντικής πλευράς, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία ο Ερντογάν δεν είναι καλός».

«Οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αγοράς του Ερντογάν προηγμένων ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων - μια απόφαση που οδήγησε τη κυβέρνηση Τραμπ να αποσύρει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35», υποστηρίζει το άρθρο του «Washington Examiner και προσθέτει:

«Πρόσφατα, ο Ερντογάν ενεπλάκη σε μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, μια διαμάχη που είναι αρκετή για να ωθήσει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να παρέμβουν για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι τα δύο μέλη της συμμαχίας πρέπει να αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση».

«Η κύρια ανησυχία μου είναι μια ακούσια σύγκρουση», δήλωσε σχολιάζοντας τη διαμάχη Τουρκίας-Ελλάδας, ο υψηλόβαθμος Τούρκος αναλυτής, Aykan Erdemir του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας.

«Ακόμη και μια βραχύβια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το ΝΑΤΟ. Διότι όταν το σκέφτεστε, ξέρετε, από τη ρωσική προοπτική, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από δύο βασικά μέλη του ΝΑΤΟ να πολεμούν μεταξύ τους.»

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952, αλλά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες τείνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. «Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Τζόνσον, ενώ εξετάζεται μια πιθανή έξοδο από την βάση του Ιντσιρλίκ.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μια βάση στη Σούδα της Κρήτης και η σημασία της ενισχύεται με τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ο Ερντογάν ακολουθεί για την Τουρκία ή έχει βάλει την Τουρκία», επισημαίνει ο Τζόνσον.

«Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό, που είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα ... ενισχύοντας την παρουσία μας στη βάση της Σούδας, διότι, ειλικρινά , η παρουσία μας, στην Τουρκία σίγουρα απειλείται».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης