Γερμανία: Ο πίνακας που... «είναι και δεν είναι» έργο του Βαν Γκογκ πουλήθηκε έναντι €550.000

Γερμανία: Ο πίνακας που... «είναι και δεν είναι» έργο του Βαν Γκογκ πουλήθηκε έναντι €550.000

Fake ή γνήσιος, ο πίνακας για τον οποίο ερίζουν εδώ και χρόνια οι ειδικοί για το αν είναι έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, πουλήθηκε στην τιμή των 550 χιλιάδων ευρώ  - Ο κάτοχός του ήλπιζε να «πιάσει» το ένα εκατομμύριο

pinakas_vangog
Αν και οι ειδικοί ερίζουν για το αν φέρει την υπογραφή του διάσημου ζωγράφου, ένα είναι σίγουρο: Η ελαιογραφία που χρονολογείται μεταξύ των ετών 1853 και 1890, υπό τον τίτλο «The Wijk Mill», μαγνήτισε τους λάτρεις της τέχνης.

Χθες ο οίκος δημοπρασίας «Dechow» δέχτηκε τις προσφορές, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

O Γερμανός που αποφάσισε να πουλήσει τον πίνακα ζει σ΄ένα χωριό στο Κίελο. Ο πατέρας του αγόρασε την ελαιογραφία από μια πλούσια κυρία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 θεωρώντας ότι είναι ένα από τα πρώτα έργα του Βαν Γκογκ.  Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποδείξει η οικογένειά του επί σχεδόν 30 χρόνια.

Για τον καθηγητή ιστορικό Τέχνης Ούλριχ Κούντερ: «Η εικόνα είναι μια αίσθηση. Είμαι πεπεισμένος για την αυθεντικότητά του».

Βασικό πρόβλημα: Ο ζωγράφος δεν υπέγραψε με τον Βίνσεντ, όπως συνήθως, αλλά με τον Βαν Γκογκ. Για τον Γερμανό Ιστορικό Τέχνης, αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι δεν πρόκειται για πλαστογραφία.

Ωστόσο, το διάσημο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ δεν αναγνωρίζει το έργο.  Όπως επισημαίνει ο Κούντερ, «Το έχει ήδη απορρίψει από τη δεκαετία του '90. Θα πρέπει να παραδεχτεί το λάθος του».

Κλείσιμο
Ο οίκος δημοπρασίας Dechow δεν ανακοίνωσε μέχρι τώρα ποιος αγόρασε το έργο τέχνης.

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι γνήσιος, αλλά υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία», είπε ο διευθυντής του οίκου δημοπρασίας Dechow, Γενς Πέτερ Φραντς.


Ειδήσεις σήμερα:

Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μετά τα 5.500 τεστ σε μία ημέρα

ΣτΕ: Νόμιμη η πρωινή προσευχή των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Δείτε βίντεο: Ξύλο και συνωστισμός στον Λαγανά στη Ζάκυνθο για μια ακόμη νύχτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης