Ορνέλα Τσούτσι: «Μποϊκοτάρετε τις υπηρεσίες στον Νότο που δεν προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα»

Ορνέλα Τσούτσι: «Μποϊκοτάρετε τις υπηρεσίες στον Νότο που δεν προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα»

Ποια είναι η Ορνέλα Τσούτσι, η υφυπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας - Η δήλωσή της που υποκρύπτει γλωσσικό (και όχι μόνο) ρατσισμό  - Η απάντηση της ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια - Μερικά εύλογα ερωτήματα

Ornela-cuci-foto-300x300
Ήταν μέσα Ιουλίου, πριν από 25 μέρες περίπου, όταν στο διαδίκτυο διαβάσαμε μια ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» με θέμα «Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας - Η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας». Διαβάσαμε το κείμενο-διαμαρτυρία της Ομόνοιας και αναζητήσαμε περισσότερα στοιχεία. Ποια είναι αυτή Υπουργός, πού έγιναν οι δηλώσεις κ.λπ. Περιμέναμε κάποια αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση που δεν ήρθε. Η επικαιρότητα μας έκανε να ασχοληθούμε με άλλα ζητήματα, αλλά καθώς το ζήτημα αυτό τείνει να ξεχαστεί (μάλιστα, ελάχιστες ήταν οι αναφορές και από ελληνικά σάιτ), αποφασίσαμε να γράψουμε ένα σχετικό άρθρο. Ας δούμε πρώτα ποια είναι η Αλβανίδα Υφυπουργός Ορνέλα Τσούτσι που κάλεσε τους συμπατριώτες της να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες στον νότο που δεν προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα.

Η Ορνέλα Τσούτσι γεννήθηκε το 1982 στο Αργυρόκαστρο. Το 2004 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Ederem Cabej. Το 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο γεωπονικό πανεπιστήμιο των Τιράνων για την Επιστήμη και την Τεχνολογία Περιβάλλοντος, ενώ το 2017 κατέχει το επιστημονικό πτυχίο Doctor of Science, με βάση την επιστημονική έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και της ρύπανσης της γης στη Νότια Αλβανία. Σύμβουλος αρχικά του Έντι Ράμα από 2016, σήμερα είναι Υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας.

Ornela-cuci-foto-300x300


Τι δήλωσε η κυρία Τσούτσι

Στις 16 Ιουλίου 2020 η κυρία Τσούτσι ήταν καλεσμένη στον τηλεοπτικό σταθμό ORATV. Εκεί της τέθηκε η ερώτηση από δημοσιογράφο, τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στον νότο της Αλβανίας (εννοεί τη Βόρειο Ήπειρο), όταν στα μαγαζιά τους απευθύνονται στην ελληνική γλώσσα για μία παραγγελία (μια ερώτηση σαφώς προβοκατόρικη ή στημένη). Η κυρία Τσούτσι απάντησε «να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα».

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ_ΜΕ_ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ_ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ_ΣΤΗ_ΔΡΟΠΟΛΗ
Κλείσιμο


Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους Βορειοηπειρώτες και η «Ομόνοια», η επίσημη πολιτική οργάνωση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, απάντησε στην κυρία Τσούτσι. Την απάντηση της «Ομόνοιας» παραθέτουμε αυτούσια στο τέλος του άρθρου. Ωστόσο εμείς θα θέλαμε να παραθέσουμε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία βέβαια δεν περιμένουμε να απαντηθούν.

α) Οι δηλώσεις της κυρίας Τσούτσι εκφράζουν μόνο την ίδια ή όλη την αλβανική κυβέρνηση και τον Έντι Ράμα;

β) Είναι κάποιες δηλώσεις που έγιναν ενδεχομένως αυθόρμητα από μία Αλβανίδα Υφυπουργό ή αποτελούν προάγγελο για κάποιου είδους απαγόρευση χρήσης της ελληνικής γλώσσας στις μειονοτικές περιοχές; Άλλωστε η Αλβανία έχει παρελθόν σε κάτι ανάλογο.

γ) Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προφανώς ενημερώθηκε για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Καταλαβαίνουμε ότι όλη σχεδόν η προσοχή του Υπουργείου αυτή την περίοδο είναι στραμμένη στα ελληνοτουρκικά, αλλά δεν θα έπρεπε να γίνει έστω μια δήλωση από κάποιο στέλεχος του Υπουργείου; Η Τουρκία, η οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασχολείται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, συνεχώς εγείρει θέματα γι’ αυτή και προκαλεί. Η χώρα μας για την διεθνώς και επισήμως αναγνωρισμένη ΕΛΛΗΝΙΚΗ μειονότητα της Αλβανίας, γιατί σωπαίνει;

δ) Ποιοι είναι οι πιθανοί επισκέπτες στον νότο στους οποίους αναφέρεται η κυρία Τσούτσι; Και μάλιστα αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Εν μέσω κορωνοϊού δεν νομίζουμε ότι η Αλβανία δέχεται πλήθη τουριστών. Και γενικότερα, αν κάποιοι Έλληνες επισκεφτούν στο μέλλον τη Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο κ.λπ. θα πρέπει να γνωρίζουν αλβανικά για να γίνονται δεκτές οι παραγγελίες τους στα μαγαζιά του «νότου»;

maxresdefault__1_


Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας που έχει υπογράψει η χώρα της στις 17 Μαΐου 1914 το γνωρίζει κυρία Τσούτσι;

Επειδή ίσως το αγνοεί, να αναφέρουμε την σχετική με το θέμα μας διάταξή του.

Διάταξις 15 (συνολικά το πρωτόκολλο έχει 23 διατάξεις): «Ελευθερία γλώσσης. Δυνάμει της τεθείσης διά της προς την Ελλάδα Διακοινώσεως των Δυνάμεων υπό ημερομηνίαν 11/ 24 Απριλίου 1914, η χρήσις της Αλβανικής και της Ελληνικής γλώσσης θέλει εξασφαλισθεί εις τους Νοτίους (σημ. του Αμερικανικού Εμφυλίου;) ενώπιον όλων των αρχών συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων ως και των αιρετών συμβουλίων».

Μήπως η δήλωση της κυρίας Τσούτσι είναι αντίθετη με τη συγκεκριμένη διάταξη και θα πρέπει να γίνει από τη χώρα μας σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Αλβανία θέλει να γίνει πλήρες μέλος;

Κατά τα άλλα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας ενώ ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις από τα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, καθώς και ελληνικά εναέρια πυροσβεστικά μέσα σβήνουν κάθε χρόνο τις φωτιές που ανάβουν στη γειτονική χώρα. Αυτοί που ορέγονται και σχεδιάζουν τη Μεγάλη Αλβανία, δεν έχουν ακόμη καταφέρει εν έτει 2020 να συγκροτήσουν μία αποτελεσματική πυροσβεστική υπηρεσία. Με παμπάλαιες υδροφόρες και τρύπιες μάνικες δεν σβήνονται οι φωτιές.

Όσο για τη διάταξη που προβλέπει ότι από τις 16/8 θα εισέρχονται μέσω Κακαβιάς από την Αλβανία στην χώρα μας 750 άτομα ημερησίως, μάλλον δεν υπολόγισαν πόσοι θα μπαίνουν λαθραία από την αχανή ελληνοαλβανική μεθόριο, η οποία πλέον φυλάσσεται κυρίως από άντρες της Frontex (Γερμανούς, Τσέχους, Κροάτες, Πολωνούς κ.α.). Ένας Έλληνας οδηγός-μεταφραστής σε κάθε αυτοκίνητο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, οι οποίοι όπως έχουμε δε και ιδίοις όμμασι κάνουν άψογα τη δουλειά τους.

Συμφωνούμε απόλυτα για την πλήρη κάλυψη της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα βορειοδυτικά σύνορά μας, δεν έχουμε να κάνουμε με γείτονες αγγελούδια… Κι αν το 1974 για κάποιους η Κύπρος ήταν μακριά, ας φροντίσουν οι διάδοχοί τους να δείξουν το 2020, ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Ήπειρο… Κλείνουμε το άρθρο αυτό, με την ανακοίνωση της «Ομόνοιας».
Ανακοίνωση Τύπου

OMONOIA_logo

 
Θέμα: Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας – η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ

Αποκαλυπτική για τη νοοτροπία που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση  της πολιτείας, είναι η δήλωση της Υφυπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης Ράμα, κα. Ορνέλα Τσούτσι. Στην προκλητική και κυρίως προκατειλημμένη ερώτηση του δημοσιογράφου στα πλαίσια συνέντευξης της, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟRA tv», για το τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στο Νότο της Αλβανίας (εννοεί τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Χιμάρας όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα), όταν στα μαγαζιά τους απευθύνονται στην Ελληνική για την παραγγελία, η κα. Υφυπουργός το πήγε ακόμη πιο πέρα. Να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα!!!- προέτρεψε. Ενώ από μια σχετικά νέα στην ηλικία πολιτικό, με καταγωγή απ’ το Αργυρόκαστρο όπου γνωρίζει το δίγλωσσο χαρακτήρα της περιοχής, και κυρίως άνθρωπο που έχει εργαστεί στις περιοχές επαφής Αλβανίας και Ελλάδας, θα περίμενε κανείς να δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στον παρεξηγημένο δημοσιογράφο και την κοινή γνώμη με την ευκαιρία. Εκείνη προτίμησε να το πάει παραπέρα στην αντίθετη απ’ την ενδεικνυόμενη κατεύθυνση.
Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας. Υφυπουργό τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί. Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια,  την περιοχή, και το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας!
Λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.
 
Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης

ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟIA
 
Ειδήσεις σήμερα:

Σήμα κινδύνου για κορωνοϊό: Σενάριο επαναφοράς sms - Τεστ στα λιμάνια

Άγριες Μέλισσες - Spoiler: Αυτό θα είναι το συγκλονιστικό τέλος της «Θεοδοσίας»

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Θα ανακοινωθούν νέα μέτρα εντός της ημέρας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης