Κορωνοϊός – Ισπανία: Τα Κανάρια απαγορεύουν το κάπνισμα στους δρόμους

Κορωνοϊός – Ισπανία: Τα Κανάρια απαγορεύουν το κάπνισμα στους δρόμους

Οι Κανάριοι Νήσοι ακολούθησαν τα βήματα της Γαλικίας για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού – Κλείνουν εκ νέου οι ντισκοτέκ

ban_spain
Την απαγόρευση του καπνίσματος στους δρόμους και τους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων, εάν δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας, αποφάσισαν οι Κανάριοι Νήσοι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλικίας.

Η Γαλικία, η αυτόνομη κοινότητα στη βορειοανατολική Ισπανία με πληθυσμό 2,7 εκατομμύρια κατοίκους, απαγόρευσε να βγάζει κανείς τη μάσκα του για να καπνίσει σε έναν δημόσιο χώρο, εφόσον δεν είναι δυνατό να τηρηθεί μια απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

Το μέτρο είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούνιο η ισπανική Ένωση Επιδημιολογίας. Κι αυτό επειδή «οι καπνιστές, που φέρουν τον ιό και δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, μπορούν να διασπείρουν σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και να προκαλέσουν κίνδυνο και στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Λίγες ώρες αργότερα, οι Κανάριοι Νήσοι επέβαλαν τη χρήση της μάσκας στους δρόμους όπως και την απαγόρευση του καπνίσματος «σε ανοικτούς χώρους εάν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν να τηρηθούν», όπως το ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της περιφέρειας Άνχελ Βικτόρ Τόρες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι κλείνουν εκ νέου οι ντισκοτέκ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξήγησε , «το ενδεχόμενο μόλυνσης είναι πραγματικό μέσω του καπνού, του καπνίσματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε πλέον να καπνίζουμε στους ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχουν συναθροίσεις, όταν η απόσταση δεν είναι επαρκής», αναφέροντας κυρίως «τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και τους δημόσιους χώρους», τους δρόμους ή τα πεζοδρόμια.

Το μέτρο εξετάζεται και σε άλλες περιφέρειες

Και άλλες περιφέρειες όπως εκείνες της Μαδρίτης, της Καστίλης και Λεόν, Καστίλης λα Μάντσα και της Ανδαλουσίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν το ίδιο μέτρο.

Κλείσιμο
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση στη χώρα και προφανώς στην Ευρώπη προστίθεται στον πολλαπλασιασμό των μέτρων που λαμβάνουν οι περιφέρειες μπροστά στην αναζωπύρωση της Covid-19 στην Ισπανία, με σχεδόν 330.000 κρούσματα.

Αν και η απόφαση της Γαλικίας χαιρετίστηκε από πολλούς επιδημιολόγους, κάποιοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της.

«Δεν έχουμε ακόμη επιστημονικές πληροφορίες επαρκώς αξιόπιστες, που να δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε ανοικτό περιβάλλον (…), επομένως η λήψη τόσο ακραίων μέτρων όσο η απαγόρευση, πιστεύω είναι λίγο δυσανάλογη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Φερνάνδο Γκαρθία, του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας.


Ειδήσεις σήμερα:


Φωτογραφίες: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε δώμα σπιτιού στα Εξάρχεια


Στα 204 τα νέα κρούσματα - 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο


Σφράγισαν κι άλλο beach bar στη Χαλκιδικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης