Σύνοδος Κορυφής: Πόκερ δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση των χωρών από την πανδημία

Σύνοδος Κορυφής: Πόκερ δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση των χωρών από την πανδημία

«Εάν έρθουν όλοι μ΄ένα κομπιουτεράκι τότε θα δεν γίνει απολύτως τίποτα» δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου - «Εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές απόψεων» υποστηρίζει Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας μιλώντας στη Bild

merkell-macron-arthro
«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ πραγματοποιούν σήμερα μια ειδική σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν για το ταμείο ανασυγκρότησης που θα δώσει το «φιλί της ζωής» στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση του νέου κορωνοϊού», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

«Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε δεν έχουν συζητήσει δια ζώσης αλλά μέσω τηλεδιασκέψεων».

«Στο πρόγραμμα της συνόδου είναι μία συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο έως το 2027, ύψους περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που γιορτάζει τα 66α γενέθλιά της», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Πόκερ δισεκατομμυρίων στις Βρυξέλλες: απογοήτευση αν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ πάει στραβά

Η ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ, υποστηρίζει το δημοσίευμα, αφορά τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από ποτέ αλλά και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού.

«Αν ο καθένας έρθει μ΄ένα κομπιουτεράκι, τίποτα δεν θα συμβεί» δηλώνει στην εφημερίδα «Bild» ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ.

Το Σαββατοκύριακο θα αποφασιστεί εάν η ΕΕ θα συμφωνήσει σχετικά με τον προϋπολογισμό-ρεκόρ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ καλεί τους «27» να επιδείξουν «πολιτικό θάρρος» και να καταλήξουν σε συμφωνία. Έχουν εργαστεί πολύ σκληρά για να προετοιμαστούν για τη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε.

Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι αισιόδοξη: «Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι διαφορές στις θέσεις είναι ταν «πολύ, πολύ μεγάλες», δήλωσε πριν από τη έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για γρήγορη ανακούφιση των χωρών που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοιό που προτείνει η Κομισιόν αμφισβητείται έντονα. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ερίζουν για τις επιχορηγήσεις και τους όρους πληρωμής. Οι συνομιλίες εκ των προτέρων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων και η λύση δεν είναι βέβαιη», δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε σοκ οι γονείς του δράστη στην Κοζάνη: Στεκόμαστε δίπλα στα θύματα

Χωρίς τέλος η προκλητικότητα Ερντογάν: «Ονειρευόμουν από μικρός να απελευθερώσω την Αγιά Σοφιά»

Κηρύσσει πόλεμο στον δυτικό πολιτισμό ο Ερντογάν, γράφει το γερμανικό «Focus»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης