Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Το CDC προτείνει μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Το CDC προτείνει μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους

Το τρίπτυχο προστασίας από την Covid 19: Μάσκες προσώπου, αποστάσεις και κίνηση - Απουσία προστασίας του αναπνευστικού, συγχρωτισμός και στατικότητα ενισχύουν τη διασπορά

mask_covid
Η χρήση μάσκας αποτελεί, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού CDC, την ασφαλέστερη προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού και προτείνεται όχι μόνο για τους κλειστούς χώρους, στους οποίους θεωρείται επιβεβλημένη, αλλά και στους ανοιχτούς, όπου υπάρχουν άλλοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες που παρουσίασε το αμερικανικό CDC, η μάσκα προσώπου λειτουργεί καθοριστικά στην προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Η χρησιμότητά της, μάλιστα, είναι διττή, καθώς από τη μία προστατεύει εκείνον που τη φοράει και από την άλλη προστατεύει τους γύρω του, αν ο ίδιος είναι ασυμπτωματικός ή με ήπια συμπτώματα.

Υπάρχουν «άφθονα στοιχεία» ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα και μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μολυνθεί μπορεί να οδηγούν στη συνεχιζόμενη αύξηση των λοιμώξεων, τόνισαν ο διευθυντής του CDC Dr. Robert Redfield, ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του CDC Dr. John Brooks και ο αναπληρωτής διευθυντής για τις μολυσματικές ασθένειες Dr. Jay Butler σε κοινή τους δήλωση.

Ο Redfield υποστηρίζει ολοένα και περισσότερο τη χρήση μάσκας προσώπου και το CDC δημοσίευσε λεπτομέρειες την Τρίτη μιας μελέτης που διαπίστωσε ότι δύο κομμωτές στο Σπρίνγκφιλντ του Μισσούρι, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό δεν μόλυναν κανέναν από τους 139 πελάτες με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, επειδή φορούσαν μάσκες προσώπου.

«Το να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με υλικά φιλτραρίσματος εξυπηρετούν δύο σκοπούς: την προσωπική προστασία έναντι εισπνοής επιβλαβών παθογόνων σωματιδίων και τον έλεγχο της πηγής για να αποτρέπεται η έκθεση άλλων σε μολυσματικά μικρόβια που μπορεί να αποβληθούν κατά την αναπνοή», ανέφεραν οι τρεις αξιωματούχοι.

Ακόμη και οι σπιτικές μάσκες υφασμάτων βοηθούν. «Τα καλύμματα προσώπου υφασμάτων μπορούν ουσιαστικά να περιορίσουν την εμπρόσθια διασπορά των εκπνεόμενων αναπνοών που περιέχουν δυνητικά μολυσματικά αναπνευστικά σωματίδια», τόνισαν οι τρεις επιστήμονες.

Κλείσιμο
«Ωστόσο, δεν απαιτείται κάλυψη προσώπου όλη την ώρα. Είναι πιθανότατα ασφαλές για τα άτομα και ασφαλές για τους άλλους όταν οδηγούν μόνα τους ή κάνουν περπάτημα ή τρέξιμο μόνα τους, ακόμα και σε μια πολυσύχναστη διαδρομή χωρίς κάλυψη προσώπου», πρόσθεσαν.

Με άλλα λόγια, το τρίπτυχο της προστασίας από τον νέο κορωνοϊό, ελλείψει εμβολίου και φαρμάκου, είναι η μάσκα προσώπου, οι αποστάσεις και η κίνηση. Η απουσία προστασίας του αναπνευστικούν συστήματος, η στατικότητα και ο συγχρωτισμός, αποτελούν τις βασικές αιτίες διασποράς της Covid-19.

«Αλλά όταν τα άτομα επιλέγουν να βγουν έξω ή πρέπει να είναι κοντά σε άλλους στο κοινό, ένα κάλυμμα προσώπου με πανί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 από ασυμπτωματικά άτομα ή άλλα άτομα», τόνισε ο επικεφαλής του CDC.

«Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η ευρεία υιοθέτηση των καλυμμάτων προσώπου είναι ένα καθήκον του πολίτη, μια μικρή θυσία που βασίζεται σε μια πολύ αποτελεσματική λύση χαμηλής τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει ευνοϊκά τις εθνικές και παγκόσμιες προσπάθειες κατά της COVID- 19», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για να «λογοδοτήσει η Κίνα» για το Χονγκ Κονγκ

Κορωνοϊός - Ελ Σαλβαδόρ: 25 γιατροί και 40 νοσηλευτές έχασαν τη ζωή τους

Κορωνοϊός - Βραζιλία: Πάνω από 74.000 θάνατοι - 1.300 το τελευταίο 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης