Δικαίωση του Κατάρ από το Διεθνές Δικαστήριο για τον εναέριο χώρο

Δικαίωση του Κατάρ από το Διεθνές Δικαστήριο για τον εναέριο χώρο

Της απόφασης του Κατάρ να φέρει την υπόθεση του αποκλεισμού των αεροσκαφών του ενώπιον του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας είχε προηγηθεί σειρά προσπαθειών διαπραγμάτευσης φιλικού διακανονισμού

20191215_105314-1021x576
Από τον Ιούνιο του 2017, τα παραπάνω κράτη –τα κράτη αποκλεισμού- μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευαν στα αεροσκάφη του Κατάρ να πετούν προς ή από τα αεροδρόμιά τους και να πετούν στους εθνικούς τους εναέριους χώρους, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν την 14η Ιουλίου, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε και τους τρεις λόγους προσφυγής που προέβαλαν τα κράτη αποκλεισμού, διαπιστώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας έχει δικαιοδοσία να εξετάσει τo αίτημα του Κατάρ. Έτσι, το Συμβούλιο Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίσει τώρα τις εργασίες του πάνω σε αυτή τη βάση.

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία θα δούμε επιτέλους τα κράτη αποκλεισμού να αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη για παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κατάρ, Jassim Saif Ahmed Al-Sulaiti. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας θα αποφανθεί τελικά ότι αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες. Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά αποφάσεων που αποκαλύπτουν τη συνεχιζόμενη παραβίαση των διεθνών νόμων και τη πρέπουσα διαδικασία. Σιγά σιγά τα επιχειρήματά τους καταρρίπτονται δικαιώνοντας τις θέσεις του Κατάρ».

Από τότε που ξεκίνησε ο αποκλεισμός, το Κατάρ είχε υποστηρίξει ότι τα κράτη αποκλεισμού ενήργησαν ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Της απόφασης του Κατάρ να φέρει την υπόθεση του αποκλεισμού των αεροσκαφών του ενώπιον του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας είχε προηγηθεί σειρά προσπαθειών διαπραγμάτευσης φιλικού διακανονισμού. Αυτές ωστόσο απορρίφθηκαν, όπως αναφέρει το Κατάρ.

Αυτή η δικαστική απόφαση είναι η τελευταία σε μια σειρά διεθνών αποφάσεων που δικαιώνουν την κυβέρνηση του Κατάρ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Ιούνιο ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραβίασε τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου παραλείποντας να αναλάβει δράση ενάντια στη πειρατική τηλεόραση beoutQ.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι το «Plan B» μετά τα 58 νέα κρούσματα

Αγιά Σοφιά: Δυο κορυφαίοι συγγραφείς της Τουρκίας καταδικάζουν την απόφαση του Ερντογάν

Ο «Μάνος» μετακόμισε από τη Σύμη στην Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης