Αγιά Σοφιά: Tι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί

Αγιά Σοφιά: Tι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί

Επικαλούνται μαρτυρίες Ελλήνων αξιωματούχων, αναλυτών αλλά και πολιτών που καταδικάζουν την τουρκική απόφαση

agia_sofia
Ξεχειλίζει η οργή των Ελλήνων για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά- «Την Μέκκα της Ορθοδοξίας»- με την κυβέρνηση των Αθηνών να απειλεί με κυρώσεις την γείτονα, γράφει ο διεθνής Τύπος.

Ξένα δημοσιεύματα επικαλούνται μαρτυρίες Ελλήνων αξιωματούχων, αναλυτών αλλά και πολιτών που καταδικάζουν την τουρκική απόφαση ζητώντας την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Γαλλικό περιοδικό «Le Point»

«Αγιά Σοφιά: «Νέο σημείο έντασης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας», είναι ο τίτλος του γαλλικού περιοδικού «Le Point» σχολιάζοντας της εξελίξεις.

«Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, « Μέκκα της Ορθοδοξίας», σε τζαμί θεωρείται «πρόκληση» για την Ελλάδα και κινδυνεύει να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας», επισημαίνουν Έλληνες αξιωματούχοι και αναλυτές.», γράφει το περιοδικό.

«Αυτή η νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία στοχεύει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τη Δύση, αυξάνει περαιτέρω το κλίμα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας«, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη την Παρασκευή να μετατρέψει το μουσείο σε τζαμί. Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η πρώην βυζαντινή Εκκλησία του θα ανοίξει για τις προσευχές των Μουσουλμάνων την Παρασκευή 24 Ιουλίου...

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση προκαλεί διεθνή κατακραυγή από την Ουάσινγκτον έως το Παρίσι και του Βατικανού, κυρίως όμως των ορθόδοξων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ρωσία.

«Εκτός από το «αντίκτυπό της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», αυτή η απόφαση «επηρεάζει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Unesco αι την παγκόσμια κοινότητα», υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση ως «πρόκληση προς τον πολιτισμένο κόσμο».

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος , δήλωσε ότι «Η περιφρόνηση και η αλαζονεία δεν αφορούν μόνο την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό, αλλά όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα (...) ανεξάρτητα από τη θρησκεία».

«Διπλό μήνυμα»

Για τον Κωνσταντίνο Φίλη, αυτή η απόφαση «περιλαμβάνει διπλό μήνυμα», που απευθύνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου ο πρόεδρος αντιμετωπίζει την φθίνουσα δημοτικότητά του, αλλά και προς τη Δύση, επειδή η Τουρκία θέλει να είναι ο κύριος του παιχνιδιού στην περιοχή από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

«Ο Κωνσταντίνος Φίλης υπενθυμίζει «την επιθετικότητα της Τουρκίας επί ένα χρόνο στην περιοχή: τις προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί ενεργειακούς πόρους στα νοτιοανατολικά της Μεσογείου, ακολουθούμενη από την εισβολή της στη βόρεια Συρία και πρόσφατα στο Ιράκ, ή ακόμη και η παρέμβασή της στη σύγκρουση στη Λιβύη».

«Οι γειτονικές χώρες , δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ιστορικά είχαν τεταμένες σχέσεις οι οποίες επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του μεταναστευτικού .

«Χωρίς αμφιβολία, η απόφαση για την Αγιά Σοφιά δεν ήταν αναγκαία, η Κωνσταντινούπολη δεν έχει έλλειψη τζαμιών (...)», τονίζει, από την πλευρά της, η Ελληνίδα ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη.

Θρησκευτική «σύγκρουση»

«Αυτή η απόφαση έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και χρησιμεύει ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη, όπου η σύγκρουση μεταξύ του Χριστιανισμού και Ισλάμ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ταυτότητα», εξηγεί η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι συστατικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, της ιστορίας και της θρησκείας της χώρας, ένας σύνδεσμος μεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της σύγχρονης Ελλάδας», εξηγεί η Χριστίνα Κουλούρη.

Γαλλική εφημερίδα «La Croix»

«Θυμωμένοι είναι οι Έλληνες με την Τουρκία που αποφάσισε να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί», γράφει η γαλλική εφημερίδα αναφέροντας τις έντονες αντιδράσεις στη χώρα μας.

«Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες αντιδρούν στην απόφαση αυτή.
Για πολλούς, η παλιά εκκλησία που έγινε μουσείο υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ είναι η κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και επομένως δική τους.

«Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αυτήν την Κυριακή, 12 Ιουλίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κραδαίνοντας πανό για να καταγγείλουν την αυταρχική απόφαση του Τούρκου προέδρου.
«Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας η Δύση πρέπει να αντιδράσει!», γράφουν ορισμένα από αυτά.

Στην συνοικία της Κυψέλης, υπάρχει ανησυχία και θλίψη.
«Η Αγιά Σοφιά είναι το σπίτι του Θεού. Είναι το κόσμημα του κόσμου. Και ποιος θέλει να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί;», διερωτάται κάτοικος της περιοχής, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Σταυρούλα, 50 ετών, δεν συμμερίζεται την ίδια άποψη:
«Αυτά τα εδάφη δεν είναι πλέον δικά μας, αλλά δεν μου αρέσουν οι εκκλησίες να μετατρέπονται σε τζαμιά ... Ο Ερντογάν θα φύγει μια μέρα και όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό », θέλει να πιστέψει.

Οι Έλληνες απειλούν με κυρώσεις
Δίπλα της, ο 42χρονος Γιάννης χαμογελά. Ανάβει το κερί του έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Ζώνης στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας παρακολουθώντας την λειτουργία καθώς λόγω του νέου κορωνοϊού, δεν μπορει να εισέλθει .

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είναι δικιά τους τους. Αφήστε τους να κάνουν ό, τι θέλουν, μουσείο ή τζαμί. Είναι αυτοί που θα χάσουν χρήματα εάν γίνει τζαμί. Δεν φταίει κανείς ότι δεν το έχουν καταλάβει. Γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη, ήρθα εδώ το 2002. Γνωρίζω την Τουρκία εδώ και σαράντα χρόνια. Όταν τελειώσει ο Ερντογάν, η Αγία Σοφία θα γίνει και πάλι μουσείο. "

Η 30χρονη Ελπίδα, που ήρθε να κοινωνήσει με τα παιδιά της, καλεί την Ελλάδα να αντιδράσει:
«Είναι άδικο, η Αγιά Σοφιά χτίστηκε για μια συγκεκριμένη λατρεία, τη δική μας. Είναι ένα πολιτιστικό μνημείο και πρέπει να παραμείνει αυτό που είναι. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε κυρώσεις Είναι απαράδεκτο για μία από τις δύο γειτονικές χώρες να είναι συνεχώς επιθετική, ενώ η άλλη παραμένει παθητική ».

Αυστριακή εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung»

«Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά», επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung».

«Η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί επικρίνεται σαφώς και εκτός Τουρκίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ελλάδα ειδικότερα αντιδρούν έντονα.

«Η Ελλάδα έχει απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε «ιστορικό λάθος», δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας.
«Πρέπει να υπάρχει κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την προσβολή στον χριστιανικό κόσμο. Ε.Ε, Ρωσία και ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή ατυχή. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε τη λύπη της. Το ίδιο και ο Πάπας Φραγκίσκος «Σκέφτομαι την Αγιά Σοφιά και με πονάει πολύ».


Γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»

«Για ιστορικό λάθος» κάνει λόγο η εφημερίδα «Die Zeit» επικαλούμενη τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για την απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί.

«Το διάσημο μουσείο γίνεται τζαμί. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι είναι πλήγμα για την Ορθοδοξία. Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με αντίποινα, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος έκανε «ιστορικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα θα κάνει ό, τι μπορεί για να υπάρξουν αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας».

«Πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτήν την προσβολή στον χριστιανικό κόσμο, είπε ο Πέτσας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει νωρίτερα ότι η απόφαση του Ερντογάν θα έχει αντίκτυπο στη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ».

Σύμφωνα με Έλληνες σχολιαστές, υπό τον Ερντογάν η Τουρκία απομακρύνεται γρήγορα από τον διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, και βρίσκεται στο δρόμο για πλήρη ισλαμισμό.




Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Διατηρούνται ζέστη, ισχυροί άνεμοι - Ο χάρτης με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιά

Κέλι Πρέστον: Νεκρή στα 57 της χρόνια η σύζυγος του Τζον Τραβόλτα

Μεγάλος Περίπατος: Επεκτείνεται και στην Ερμού – Ξεκίνησαν οι εργασίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης