Ινδία: Σε συναγερμό οι κτηνοτρόφοι - Σε «καραντίνα» 50 κατσίκες

Ινδία: Σε συναγερμό οι κτηνοτρόφοι - Σε «καραντίνα» 50 κατσίκες

Τέσσερις κατσίκες πέθαναν λίγες ημέρες αφότου βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό δύο βοσκοί

india
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ινδία με τους κτηνοτρόφους να προσπαθούν να εξηγήσουν τον μυστηριώδη θάνατο τεσσάρων αιγοπροβάτων στην περιοχή Καρνατάκα, λίγες ημέρες αφότου βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό δύο βοσκοί.

Πενήντα κατσίκες τέθηκαν σε «καραντίνα» για προληπτικούς λόγους με τους χωρικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την τύχη των ζώων τους. Άλλοι υποστήριξαν ως λύση τον άμεσο σφαγιασμό των ζώων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους κτηνοτρόφους, τα τέσσερα ζώα είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα.

Αν και το πρώτο τεστ των βοοειδών για τη νόσο Covid- 19 ήταν αρνητικό, οι επιστήμονες συνεχίζουν τις εργαστηριακές αναλύσεις. Τα ζώα βρέθηκαν θετικά σε εποχικές ασθένειες που είναι κοινές στα στα ζώα, δήλωσε ο Η. Μπασαβαρατζέντρα, Ινδός αξιωματούχος κτηνοτρόφος.

«Οι άνθρωποι φοβούνται μετά το θάνατο των τεσσάρων ζώων. Ελήφθη επίσης δείγμα του γειτονικού κοπαδιού για τεστ», δήλωσε ο Ινδός αξιωματούχος.

Κλείσιμο
«Έχουμε στείλει τα δείγματα σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στο Μποπάλ για να μετριαστούν οι φόβοι των χωρικών. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην Ινδία, μέχρι σήμερα, κανένα ζώο δεν έχει νοσήσει από την Covid-19», πρόσθεσε.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι τα δείγματα έδειξαν ότι τα βοοειδή έχουν συμπτώματα της πανώλης των αιγοπροβάτων και της μυκοπλασματικής λοίμωξης. Αυτά είναι κοινές ασθένειες στα ζώα και απαιτούν επίσης καραντίνα, όπως διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τσιντανάντα, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμη των Ζώων, Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, δήλωσε στο ιστότοπο «ThePrint» ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ζωονοσογόνοι ιοί, όπως η νόσος Covid-19, εξαπλώνονται από ανθρώπους σε ζώα. Οι ζωονοσογόνοι ιοί είναι εκείνοι που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους.

«Οι χωρικοί έχουν περιορισμένη γνώση και φοβούνται αρκετά. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού από ανθρώπους σε ζώα», είπε.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι ακόμη σαφές στους επιστήμονες ποια ζώα μεταδίδουν τον κορωνοϊό προκαλώντας τη νόσο τον άνθρωπο, αλλά η αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού έχει δείξει ότι σχετίζεται με δύο άλλους θανατηφόρους ιούς που προέρχονται από νυχτερίδες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καμπανάκι από μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας (ΘΕΜΑ 104,6): Η μάσκα έχει γίνει ασορτί να είναι στο πηγούνι

Για διακοπές στην Ελλάδα ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον

Αγωνία για τα 6.500 τεστ στα αεροδρόμια - Στις επόμενες ώρες τα αποτελέσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης