Άγριες συμπλοκές, με τρεις νεκρούς στην Αλβανία

Άγριες συμπλοκές, με τρεις νεκρούς στην Αλβανία

Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, σε αντικυβερνητική πορεία…

Clashes in Albania, three dead
Στους τέσσερις αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τα σοβαρά επεισόδια της Παρασκευής στα Τίρανα της Αλβανίας, μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους συμμετέχοντες στη διαδήλωση της αντιπολίτευση. Δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Το κυβερνών κόμμα έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος και το σοσιαλιστικό κήρυξε το Σάββατο ημέρα πένθους και δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι σημείωσε ότι «καταδικάζουμε την βία στα Τίρανα. Λυπούμαστε που η διαδήλωση στα Τίρανα δεν ήταν ειρηνική. Η χρήση της προκλητικής ρητορικής και το να υποδεικνύεται ότι η βία μπορεί να γίνεται ανεκτή είναι πολύ άσχημο για τον αλβανικό λαό, που αξίζει κάτι καλύ

Κλείσιμο
Τα Τίρανα μετατραπήκαν σε πεδίο μάχης, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής πορείας την Παρασκευή και τρεις άνθρωποι σκοτωθήκαν από σφαίρες, συμφωνά με το BBC.

Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν αποσυρθεί μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι περίπου 20.000 διαδηλωτές, ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερίσα, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα τονίζοντας ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα».

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά. Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σ' αυτό «πρωταγωνιστούσε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα. Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε τον Έντι Ράμα για τα σημερινά επεισόδια δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα) που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σενάριο της Τύνιδας. Ο κ. Μπερίσα είπε ότι «όλη η ευθύνη είναι του Έντι Ράμα».

Ο κ. Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τους τρεις νεκρούς αλλά ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλα που δεν ανήκουν στην αστυνομία ή στην εθνική φρουρά.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης