Υεμένη: 8 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι

Υεμένη: 8 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι

Η επίθεση σημειώθηκε στη Μαρίμπ, μια διαφιλονικούμενη περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά

yemen-arxeio
Οκτώ Υεμενίτες στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με πυραύλους που φέρεται να εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι στη Μαρίμπ, μια διαφιλονικούμενη περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, στρατιωτικός αξιωματούχος.

Τους τελευταίους μήνες οι Χούτι προωθήθηκαν έναντι των κυβερνητικών στρατευμάτων ανατολικά της Σαναά, η οποία καταλήφθηκε από τους αντάρτες το 2014, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια ένοπλη σύγκρουση και η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Οι Χούτι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους ο ένας εκ των οποίων έπληξε το αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού στην επαρχία Μαρίμπ το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Σαγκίρ μπεν Αζίζ, «επιβίωσε» της επίθεσης από την οποία σκοτώθηκε όμως ο γιος του και συνάδελφοί του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η επίθεση αυτή σημειώνεται έπειτα από αρκετές εβδομάδες ηρεμίας στην περιοχή της Μαρίμπ.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται οι δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση --η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται από το 2015 από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας-- και οι αντάρτες Χούτι, που προέρχονται από το βόρειο τμήμα της χώρας και υποστηρίζονται από το Ιράν.

Στα μέσα Ιανουαρίου, επαναλήφθηκαν οι μάχες βόρεια και ανατολικά της Σαναά. Στις 18 Ιανουαρίου, επίθεση, την οποία φέρεται επίσης να εξαπέλυσαν οι Χούτι, έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατόπεδο του στρατού στη Μαρίμπ, προκαλώντας 116 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς. Στις αρχές Μαρτίου ξέσπασαν μάχες για τον έλεγχο της πόλης Αλ-Χαζμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζάουφ, βόρεια της πρωτεύουσας, περίπου 150 χλμ. από τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα συνεχίστηκαν ακολούθως παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθένεια Covid-19, η «ραγδαία εξάπλωση» της οποίας στην Υεμένη προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη «μεγάλη ανησυχία» του ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με διάφορους ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως κάπου 24,1 εκατ. άνθρωποι, περισσότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, χρειάζονται βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:


«Συγγνώμη» από τον Τζίμι Φάλον για το «blackface» που γύρισε να τον στοιχειώσει... 20 χρόνια μετά


Αποζημίωση 2,6 δισ. δολαρίων διεκδικεί από την Apple ο αδελφός του Πάμπλο Εσκομπάρ

Ο Πούτιν… στα κάγκελα την ώρα που Ρώσοι γιατροί πηδούν από τα παράθυρα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης