Κορωνοϊός - Κίνα: Τέσσερα νέα κρούσματα - Ξεκίνησε η σύνοδος της βουλής

Κορωνοϊός - Κίνα: Τέσσερα νέα κρούσματα - Ξεκίνησε η σύνοδος της βουλής

Για πρώτη φορά μετά το 1990 δεν ορίζεται ποσοστό ανάπτυξης επί του ΑΕΠ, συνέπεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού

corona_china
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ενημερώθηκε για τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, δύο εκ των οποίων ήταν «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν μολυνθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό — και εντοπίστηκαν στην επαρχία Σετσουάν.

Τα δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές στην επαρχία Τζιλίν, διευκρινίζει το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο.

Βάσει των νεότερων δεδομένων, επισήμως ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2019, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.971 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ξεκίνησε η σύνοδος της κινεζικής βουλής - «Μείζονα στρατηγική επιτυχία» η έκβαση της πανδημίας

Η ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας άρχισε σήμερα με την τήρηση από τα μέλη της ενός λεπτού σιγής για να τιμηθούν τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η σύνοδος της κινεζικής Βουλής, η οποία συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα, ξεκινά με καθυστέρηση δύο μηνών εξαιτίας της πανδημίας με τη συμμετοχή 2.897 πολιτικών από όλη την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, στην εναρκτήρια ομιλία του, εξέφρασε ικανοποίηση για τη «μείζονα στρατηγική επιτυχία» στη μάχη που δόθηκε στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο SARS-CoV-2 προσέβαλε άνθρωπο για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019, πριν αρχίσει να εξαπλώνεται.

Κλείσιμο
Ωστόσο αμέσως μετά ο Λι έσπευσε να υπογραμμίσει το «πελώριο καθήκον» να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κινεζική οικονομία. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες», τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Για πρώτη φορά μετά το 1990 δεν ορίζεται στόχος ανάπτυξης επί του ΑΕΠ

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ γνωστοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν ορίζει, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 1990, ποσοστό-στόχο για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης επί του ΑΕΠ, λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» που εγείρει η πανδημία του κορωνοϊού όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το διεθνές εμπόριο.

Το Πεκίνο θέτει πάντως δευτερεύοντες στόχους, όπως η διατήρηση της ανεργίας σε επίπεδο περί το 6% και του πληθωρισμού περί το 3,5% για το τρέχον έτος.

«Το ότι δεν ορίζουμε συγκεκριμένο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει σε όλους μας να επικεντρωθούμε στην εξασφάλιση της σταθερότητας», εξήγησε ο Λι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας.

«Η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ορισμένους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν», λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του αντίκτυπου που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο Λι στην ομιλία-ποταμό αυτή.

Ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε πως στόχος είναι το έλλειμμα φέτος είναι να φθάσει «τουλάχιστον» περί το 3,6% του ΑΕΠ, από 2,8% το 2019, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά τεράστια αύξηση των δημοσίων δαπανών για να τονωθεί η οικονομία.

Η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

Κινέζοι ηγέτες έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα ενισχυθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Μεξικό: 420 νεκροί και σχεδόν 3.000 κρούσματα σε μία ημέρα

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: 1.255 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός - Τραμπ: Φοράω μάσκα... αλλά όχι μπροστά στους δημοσιογράφους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης