Κορωνοϊός - Κολομβία: Ως τα τέλη Μαΐου παρατάθηκε η υποχρεωτική καραντίνα

Κορωνοϊός - Κολομβία: Ως τα τέλη Μαΐου παρατάθηκε η υποχρεωτική καραντίνα

Η Κολομβία θρηνεί μέχρι σήμερα 613 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16.935 κρουσμάτων μόλυνσης

Colombia-pandemic
Ο γενικός περιορισμός της ελευθερίας κίνησης που επιβάλλεται εδώ και δύο μήνες στην Κολομβία για να αποτραπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού παρατείνεται ως την 31η Μαΐου και η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ως την 31η Αυγούστου, ανήγγειλε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε.

«Θα επεκτείνουμε ως την 31η Μαΐου την προληπτική υποχρεωτική απομόνωση ακριβώς όπως την εφαρμόζουμε ως σήμερα», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια του καθημερινού διαγγέλματός του προς τους πολίτες για την πανδημία από το προεδρικό ανάκτορο Κάσα δε Ναρίνιο στην Μπογοτά.

Παράλληλα «η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης (...) θα παραταθεί ως την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε, καθώς το μέτρο αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαθέτει περισσότερους πόρους στον τομέα της υγείας.

Ο Ντούκε πάντως έκανε σαφές πως σκοπεύει να αρχίσει να χαλαρώνει προοδευτικά τα μέτρα περιορισμού μέσα στον Ιούνιο, κατά τόπους και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Η Κολομβία, όπου η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό επιβεβαιώθηκε την 6η Μαρτίου, θρηνεί μέχρι σήμερα 613 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16.935 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η ισχύς των μέτρων περιορισμού, που επιβλήθηκαν την 25η Μαρτίου στο σύνολο της επικράτειας της λατινοαμερικάνικης χώρας των 48 εκατομμυρίων κατοίκων και από την 20ή Μαρτίου στην Μπογοτά και άλλες μεγάλες πόλεις, είχε ήδη παραταθεί τρεις φορές.

Κλείσιμο
Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας, της παραγωγής και της εμπορίας τροφίμων, ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης. Οι τομείς των ακινήτων, των αυτοκινήτων, της μεταποίησης, των επίπλων, έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν στα τέλη Απριλίου, με προϋπόθεση την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Εξάλλου πλέον οι ενήλικοι μπορούν να επιδίδονται σε ατομική άθληση εκτός σπιτιού το πρωί, ενώ τα παιδιά 6 ως 17 ετών μπορούν να βγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα από το σπίτι για μισή ώρα.

Στον αντίποδα, ο αυστηρός περιορισμός των ηλικιωμένων, από 70 χρονών και πάνω, που είχε αρχικά επιβληθεί ως τα τέλη του Μαΐου, παρατάθηκε ως την 30ή Ιουνίου, όπως και για τα παιδιά κάτω των έξι ετών. Ο Ντούκε διευκρίνισε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να τους επιτρέπονται έξοδοι τον επόμενο μήνα.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις πόλεις συνεχίζουν να υποχρεούνται να περιορίζουν στο 35% της χωρητικότητάς τους το επιβατικό κοινό, ενώ η εκπαίδευση, σχολική και πανεπιστημιακή, θα συνεχίσει να γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Το κλείσιμο των συνόρων, η αναστολή των εμπορικών πτήσεων και της μεταφοράς επιβατών με λεωφορεία και άλλα επίγεια μέσα παραμένουν.

Η Κολομβία κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, πιθανότατα για τελευταία φορά πριν εισέλθει σε ύφεση φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Ο 23χρονος που αποκεφάλισε την 17χρονη Σουηδή πίστευε ότι ήθελε το κακό του Τραμπ!

Ετοιμάζονται να ανοίξουν και τα δημοτικά - Γιατί ο Τσιόδρας άναψε «πράσινο φως»

Σήμερα η Βουλή αποφασίζει τη διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης