Τέλος εποχής στην Τυνησία

Τέλος εποχής στην Τυνησία

Ο Μοχάμαντ Γιανούσι, τελευταίος πρωθυπουργός του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι, ανακοίνωσε σήμερα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα περιλαμβάνει τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης και έξι υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης....

Τέλος εποχής στην Τυνησία
Ο Μοχάμαντ Γιανούσι, τελευταίος πρωθυπουργός του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι, ανακοίνωσε σήμερα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα περιλαμβάνει τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης και έξι υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε τον κατάλογο των 19 υπουργών της κυβέρνησής του, «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» όπως τη χαρακτήρισε, που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν μετά από δύο μήνες.

Τρία αστελέχη μικρών πολιτικών κομμάτων της χώρας επί καθεστώτος Μπεν Άλι, ο οποίος εγκατέλειψε την Τυνησία και κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης, μετέχουν στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι κ.κ. Άχμεντ Νέτζιμπ Τσέμπι, Άχμεντ Ιμπραήμ και Μουστάφα Μπεν Τζαφάαρ.

Ο κ. Τσέμπι του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Ιμπραήμ του αριστερού κινήματος Ettajtdid, υπουργός Παιδείας και Επιστημονικών Ερευνών και ο γιατρός κ. Τζαφάαρ της Ένωσης Ελευθερία και Εργασία υπουργός Υγείας.

Έξι μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Μοργκάν, ο υπουργός Εσωτερικών Άχμεντ Κριάα και ο υπουργός Άμυνας.
Κλείσιμο
Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν επίσης και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Σε σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός κ. Γιανούσι ανακοίνωσε ότι απελευθερώνονται όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας της τυνησιακής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και νομιμοποιούνται όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα που επί προεδρίας Μπεν Άλι είχαν διαλυθεί.

Χθες, ο στρατός της Τυνησίας εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα, όπου είχαν καταφύγει μέλη της προεδρικής φρουράς του Μπεν Άλι.

Μετά την πτώση του προέδρου Μπεν Αλι, πολλά επεισόδια βίας σημειώνονται τις νύχτες από ενόπλους πολιτοφύλακες σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην Τύνιδα, τα οποία αποδίδονται σε ανθρώπους του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας ανηψιός του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας, ο Καΐς Μπεν Αλι, συνελήφθη από το στρατό, στην πόλη Μσάκεν της κεντρικής χώρας, μαζί με δέκα ακόμα άτομα που "πυροβολούσαν αστυνομικά οχήματα".

Στο μεταξύ, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο γάλλος φωτορεπόρτερ Λικά Ντολέγκα, για τον οποίο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν χθες ότι πέθανε.  Ο φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency, τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από δακρυγόνο την Παρασκευή στην Τύνιδα ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο φωτορεπόρτερ του EPA, στο οποίο ανήκει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε τη νύχτα και το Σάββατο το πρωί τέθηκε σε τεχνητό κώμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης