Κορωνοϊός - ΕΕ: Πακέτο €3,3 δισ. για τα Δυτικά Βαλκάνια

Κορωνοϊός - ΕΕ: Πακέτο €3,3 δισ. για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Εχουμε ειδική ευθύνη να συνδράμουμε σ’ αυτή την πανδημία τους εταίρους μας στα Δ. Βαλκάνια, καθώς το μέλλον τους βρίσκεται στην ΕΕ», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν

komision
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 3,3 δις ευρώ σε συνέργεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων. Η βοήθεια αποβλέπει στην κάλυψη των άμεσων υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών της πανδημίας COVID-19 καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Ενόψει μάλιστα της συνόδου κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Μαΐου, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ευρύτερη και μακροπρόθεσμη στήριξη που θα παράσχει στα Δ. Βαλκάνια εντός του έτους με τη μορφή ενός Οικονομικού και Επενδυτικού Προγράμματος για την περιοχή.

«Εχουμε ειδική ευθύνη να συνδράμουμε σ’ αυτή την πανδημία τους εταίρους μας στα Δ. Βαλκάνια, καθώς το μέλλον τους βρίσκεται στην ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η ΕΕ κινητοποιεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο επιβεβαιώνοντας την ισχυρή αλληλεγγύη της. Μαζί θα υπερβούμε την κρίση και θα ανακάμψουμε. Και πέρα απ΄αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την περιοχή περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται στην πορεία προς την ΕΕ καθώς η ανάκαμψη θα είναι αποτελεσματική αν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους»

Ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρελι πρόσθεσε ότι «η δουλειά μας θα συνεχιστεί με την προετοιμασία του Οικονομικού και Επενδυτικού Προγράμματος για την περιοχή, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης, να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες της περιοχής, να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσουμε το αναπτυξιακό χάσμα δίνοντας χειροπιαστά οφέλη στον λαό νωρίτερα».

Το ευρωπαϊκό πακέτο των 3,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού περιλαμβάνει ανακατανομή 38 εκατ. ευρώ από το Εργαλείο Προενταξιακής βοήθειας για άμεση στήριξη του υγειονομικού τομέα, όπως ατομικό προστατευτικό υλικό, μάσκες και αναπνευστήρες, 389 εκατ, ευρώ για τις ανάγκες κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης και 455 εκατ. ένα πακέτο οικονομικής επανενεργοποίησης, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, Περιλαμβάνει επίσης πρόταση για μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 750 εκατ. ευρώ και 1,7 δις βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2021-2027 η Επιτροπή έχει προτείνει ένα επενδυτικό πακέτο στο πλαίσιο του Προενταξιακού Εργαλείου III 14.5 δις ευρώ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος θα πάει στα Δ. βαλκάνια.

Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών των Δ. Βαλκανίων, τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΦΚΑ - Ασφαλιστική ενημερότητα: Ηλεκτρονικά πλέον από τον e- ΕΦΚΑ για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί 20% το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το νέο αντι-ιϊκό φάρμακο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης