Έρευνα: Μπορεί μία προαγωγή να σου κοστίσει τον σύντροφο; Ναι, εάν είσαι γυναίκα

Έρευνα: Μπορεί μία προαγωγή να σου κοστίσει τον σύντροφο; Ναι, εάν είσαι γυναίκα

Διπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν έχουν οι γυναίκες που αναρριχώνται επαγγελματικά – Ωστόσο, το αντίστοιχο δεν συμβαίνει στους άντρες

meryl_stree
Εάν έχεις μία επιτυχημένη καριέρα κι έναν σύντροφο, το πιθανότερο είναι να διαβείς το κατώφλι του δικηγόρου.

Ακόμη και στις χώρες όπου η ισότητα των δύο φύλων ζει και βασιλεύει, οι γυναίκες που αναρριχώνται επαγγελματικά και είναι σε σχέση (ή είναι παντρεμένες), έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στο διαζύγιο.

Στη Σουηδία, χώρα που κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε σε ότι αφορά την ισότητα των φύλων, οι οικονομολόγοι μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η προώθηση ενός ατόμου στον επαγγελματικό τομέα επηρεάζει τις πιθανότητες διαζυγίου. Το αποτέλεσμα: οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληρώσουν το τίμημα στην προσωπική τους ζωή όταν διαπρέπουν στον επαγγελματικό τομέα.

«Η προώθηση σε κορυφαίες θέσεις στον τομέα της πολιτικής, αυξάνει το ποσοστό διαζυγίου των γυναικών, όχι όμως και των ανδρών. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες που αναλαμβάνουν διευθυντική θέση και σε άλλους τομείς», επισημαίνει η Γιοχάνα Ρίκνε, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Economic Journal».

Τι ισχύει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Η μελέτη, που εστιάζει στην προσωπική ζωή ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους, διαπίστωσε ότι, οι έγγαμες γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν διαζύγιο τρία χρόνια μετά την προαγωγή τους σε διευθυντική θέση σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Στον δημόσιο τομέα, χρησιμοποιώντας αρχεία τριών δεκαετιών, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι γυναίκες δήμαρχοι και οι βουλευτίνες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν από τους συντρόφους τους.

Κλείσιμο
Πολλά ζευγάρια βιώνουν «άγχος» όταν υπάρχουν αλλαγές στην κατανομή των οικονομικών και κοινωνικών τους ρόλων, για παράδειγμα, λόγω του αντίκτυπου που έχουν στον ελεύθερο χρόνο τους ασκώντας παράλληλα και τα οικιακά καθήκοντα.

«Ασυνήθιστο για τους άντρες να έχουν υποστηρικτικό ρόλο»

Επιπλέον, «εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστο για τους άνδρες να έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην καριέρα κάποιου άλλου», όπως επισημαίνει η 39χρονη Σαρλότ Λιτζούνγκ, Διευθύνουσα Σύμβουλος σε πολυτελή εταιρεία επίπλων στη Σουηδία.

«Είναι αστείο πως, όσο καλύτερη είστε στη δουλειά σας, τόσο πιθανότερες πιθανότητες έχετε να πάρετε διαζύγιο», υποστηρίζει.

Για την ίδια, εξακολουθεί να επικρατεί η αντίληψη περί εξουσίας, ότι «αυτός που φοράει παντελόνια, είναι αυτός που φέρνει περισσότερα χρήματα», όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Για την καθηγήτρια Γιοχάνα Ρίκνε, ακόμη και σε χώρες όπου η ισότητα εφαρμόζεται, όπως η Σουηδία, οι γυναίκες εξακολουθούν να παντρεύονται ηλικιωμένους άνδρες που έχουν περισσότερα χρήματα από αυτές.

«Οι γυναίκες υψηλού εισοδήματος δεν παντρεύονται έναν άνδρα με χαμηλό εισόδημα. Αναζητούν κάποιον με πιο υψηλό εισόδημα από αυτές», προσθέτει.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι, τα ζευγάρια με μικρή διαφορά ηλικίας και πιο ισότιμη προσέγγιση της φροντίδας των παιδιών, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο μετά την προαγωγή της συζύγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης