Έρευνα Χάρβαρντ: 35 λεπτά άθλησης την ημέρα προστατεύουν από την κατάθλιψη

Έρευνα Χάρβαρντ: 35 λεπτά άθλησης την ημέρα προστατεύουν από την κατάθλιψη

Για κάθε τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης κατά 17% 

treximo
Με μισή ώρα την ημέρα σωματική άσκησης, μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης ακόμα και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη του Χάρβαρντ.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, έδειξε ότι ακόμα κι αν υπάρχουν ορισμένα γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα ενός ανθρώπου να εκδηλώσει κατάθλιψη, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, για κάθε τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα (35 λεπτά ημερησίως) οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης κατά 17% για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μείωση αυτή του κινδύνου αφορούσε εκείνους που είχαν κι εκείνους που δεν είχαν γενετική προδιάθεση για την ψυχική διαταραχή.

Όπως επισημαίνει η Κάρμελ Χόι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι αναφορικά με την κατάθλιψη, η ύπαρξη «ένοχων» γονιδίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσουμε τη διαταραχή και η σωματική άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών επεισοδίων».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 8.000 συμμετέχοντες. Αυτοί έδωσαν δείγματα αίματος, υποβλήθηκαν σε ανάλυση του γονιδιώματός τους και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους, όπως για τα επίπεδα σωματικής άσκησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης