Έρευνα: Το πολύ διάβασμα κάνει τα παιδιά μύωπες

Έρευνα: Το πολύ διάβασμα κάνει τα παιδιά μύωπες

Οι ειδικοί συμβουλεύουν στους γονείς να βγάζουν τα παιδιά τους εκτός σπιτιού για δύο ώρες

paidi-kai-myopia
Τα παιδιά που έχουν πέσει με τα... μούτρα στο διάβασμα είτε είναι κολλημένα στην οθόνη του υπολογιστή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κίνδυνο να γίνουν μύωπες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να βγάζουν τα παιδιά καθημερινά έξω από το σπίτι επί δύο ώρες έτσι ώστε τα μάτια τους να ξεκουράζονται από τις οθόνες και τα σχολικά βιβλία.

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, η νέα επιδημία μυωπίας που πλήττει τους νέους οφείλεται στο χρόνο που αφιερώνουν κολλημένοι σε τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και βιβλία.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι, τα νεαρά άτομα καθίστανται ευεπίφορα σε σοβαρότατα οφθαλμολογικά προβλήματα καθώς, όταν η μυωπία εμφανίζεται σε μικρή ηλικία, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση στη μετέπειτα ζωή.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Κλερ Κουίγκλι , οφθαλμίατρο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Galway και αφορά τον τρόπο ζωής και την υγεία των 8.568 εννιάχρονων μαθητών, έδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των οφθαλμολογικών προβλημάτων και του καθιστικού τρόπου ζωής.

Σε συνέντευξή της στους «Sunday Times«, η καθηγήτρια Κουίγκλι υποστήριξε ότι οι παράγοντες που ευθύνονται για την μυωπία σε μικρή ηλικία, είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε στο διάβασμα σε εσωτερικούς χώρους.

Κλείσιμο
Για ορισμένους εμπειρογνώμονες, το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να βαπτιστεί ως «σχολική μυωπία» αφού η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα είναι αρκετά μεγάλη.

Περίπου το 20% των μαθητών κάτω των 16 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μύωπες, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Την δεκαετία του 1960, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 7,2%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ο μισός πλανήτης θα έχει μυωπία μέχρι το 2050.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης